Zamknij
Naleśniki z mąki ryżowej
fot. Shutterstock

Uwielbiasz naleśniki w każdym wydaniu? Te z mąki ryżowej smakują wyśmienicie. W dodatku przyrządzisz je bardzo szybko.

Naleśniki to idealna opcja na szybkie śniadanie dla całej rodziny. Ilość pomysłów na ich przyrządzenie jest nieskończona. Doskonale smakują serwowane na słono oraz w wersji słodkiej, np. z pomarańczą i mascarpone. Tym razem podpowiemy ci, jak zrobić je z mąki ryżowej.

Naleśniki z mąki ryżowej – łatwy przepis

Naleśniki w tej odsłonie przyrządzisz błyskawicznie. Dzięki zawartości mąki ryżowej są one niezwykle delikatne. To idealna propozycja dla osób, które na co dzień nie mogą spożywać glutenu. Aby były jeszcze bardziej puszyste, możesz dolać do ciasta odrobinę wody gazowanej.

Śniadanie
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    20 min

  • Dla ilu osób

    dla 6 osób

Składniki

Składnik
1,5 szklanki mąki ryżowej
szklanka "mleka roślinnego"
0,5 szklanki wody gazowanej
łyżeczka cukru brzozowego
1 jajko
olej kokosowy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
kilka łyżek miodu
garść posiekanych orzechów włoskich
garść płatków migdałowych

Sposób przygotowania

  1. Do naczynia wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier brzozowy i wszystko dokładnie mieszamy.
  2. Dodajemy mleko, wodę gazowaną oraz roztrzepane jajka. Następnie całość miksujemy, aż do uzyskania gęstej konsystencji.
  3. Na rozgrzaną patelnię z olejem wylewamy porcje ciasta.
  4. Naleśniki smażymy z dwóch stron, aż nabiorą rumianego kolorytu.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Naleśniki z mąki ryżowej – jak je serwować?

Naleśniki w takim wydaniu można podawać z różnymi dodatkami. Znakomicie komponują się ze złocistym miodem. Warto dodać do nich również odrobinę orzechów oraz płatków migdałowych. Możesz spożywać je także na słono np. z warzywnym farszem. W każdej odsłonie będą smakowały wyśmienicie.