Zamknij
Gwiazdki z ciasta francuskiego
fot. Shutterstock

Szukasz inspiracji na pyszną, świąteczną przekąskę? Te apetyczne gwiazdki z ciasta francuskiego oczarują wszystkich wyglądem i smakiem.

Ciasto francuskie idealnie nadaje się do przyrządzania różnych przekąsek. Jest lekkie, delikatne, a przy tym wręcz rozpływa się w ustach. W okresie świątecznym warto zrobić z niego pyszne gwiazdki nadziewane pieczarkami, które mogą wzbogacić smak wigilijnego barszczu.

Gwiazdki z ciasta francuskiego – sprawdzony przepis

Przygotowanie gwiazdek z ciasta francuskiego jest bardzo łatwe i zajmie ci dosłownie chwilę. Ta pyszna przekąska idealnie sprawdzi się podczas świątecznych spotkań w rodzinnym gronie. Możesz być pewny, że delikatne ciasto w połączeniu z aromatycznym, pieczarkowym farszem zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Przekąski
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    30 min

  • Dla ilu osób

    dla 10 osób

Składniki

Składnik
2 płaty ciasta francuskiego
30 dag pieczarek
2 małe cebule
2 ząbki czosnku
pieprz ziołowy
sól
zioła prowansalskie
tymianek
garść sezamu
1 jajko
3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Cebulę obieramy, a następnie drobno siekamy.
  2. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w małą kostkę.
  3. Czosnek ścieramy na tarce.
  4. Gotowe warzywa podsmażamy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek oraz przyprawiamy do smaku.
  5. Z ciasta wycinamy gwiazdki przy użyciu foremki. Na połowę z nich kładziemy odrobinę pieczarkowego farszu. Następnie przykrywamy je pozostałymi gwiazdkami, a brzegi dokładnie sklejamy.
  6. Przekąski smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem i na koniec posypujemy delikatnie ziarnami sezamu.
  7. Wszystko pieczemy przez ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Gwiazdki z ciasta francuskiego – jak je serwować?

Gwiazdki w takiej świątecznej odsłonie mogą wzbogacić wigilijne menu. Można podawać je na ciepło jako dodatek do czerwonego barszczu. Doskonale sprawdzą się również jako samodzielna przekąska w połączeniu z delikatnym dipem jogurtowym lub czosnkowym. A co wy powiecie na taki bożonarodzeniowy przysmak?

loader