Zamknij
Ciastka marchewkowe
fot. Shutterstock

Masz ochotę na coś pysznego? Te delikatne ciastka marchewkowe to uczta dla podniebienia. Podpowiemy ci, jak je zrobić.

Zastanawiasz się, jak kreatywnie spędzić długi zimowy wieczór? Małe kulinarne eksperymenty w zaciszu swojej kuchni mogą być doskonałym pomysłem. Jeżeli uwielbiasz marchewkę w każdej odsłonie, to ten przepis na pyszne ciastka z pewnością trafi na listę twoich ulubionych receptur.

Ciastka marchewkowe – jak je zrobić?

Ciastka marchewkowe to idealny deser w zimowe dni dla małych i większych łasuchów. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane nawet dla osób, które na co dzień nie mają zbyt dużego doświadczenia kulinarnego. Dla lepszego smaku dodamy do nich odrobinę aromatycznego cynamonu oraz delikatny miód.

Deser
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    45 min

  • Dla ilu osób

    dla 10 osób

Składniki

Składnik
2 marchewki
0,5 kg mąki pszennej
20 dag margaryny
150 g cukru brzozowego
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka miodu
łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania

  1. Marchew myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce.
  2. Do miski wsypujemy mąkę, starte warzywa oraz pozostałe składniki i wszystko dokładnie mieszamy.
  3. Wyrabiamy ciasto i delikatnie rozwałkowujemy je na cienki placek.
  4. Następnie wycinamy z niego za pomocą szklanki równej wielkości kółka.
  5. Ciastka pieczemy na blasze wyłożonej papierem przez ok. 20 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż nabiorą złocistego kolorytu.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Ciasta marchewkowe – jak je serwować?

Ciastka marchewkowe to idealny pomysł na szybki deser, kiedy spodziewasz się gości i chcesz zaskoczyć ich wyjątkowym przysmakiem. Sprawdzą się również jako szybka przekąska w pracy. Są niezwykle kruche i wręcz rozpływają się w ustach. Najlepiej serwować je w towarzystwie kawy oraz gorącej herbaty.