Zamknij
Ciastka kakaowe z białą czekoladą
fot. Shutterstock

Masz ochotę na słodką przekąskę? Sięgnij po przepis na ciastka kakaowe z dodatkiem białej czekolady. To prawdziwa uczta dla podniebienia.

W zimowe dni nic tak nie poprawia humoru jak pyszny deser. Zamiast sięgać po gotowe produkty, warto spróbować przyrządzić coś samodzielnie w swojej kuchni. Tym razem podpowiemy ci, jak zrobić ciastka z dodatkiem kakao oraz białej czekolady. Takie połączenie składników smakuje nieziemsko i wprowadzi cię w znakomity nastrój.

Ciastka kakaowe z białą czekoladą – łatwy przepis

Ciastka w tym wydaniu są szybkie i łatwe w przygotowaniu. Do tego przepisu wystarczą produkty, które z pewnością masz w swojej kuchni. Taki deser to idealny przysmak, gdy spodziewasz się gości. Może ci również towarzyszyć podczas filmowych seansów w domowym zaciszu w zimowe wieczory.

Deser
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    30 min

  • Dla ilu osób

    dla 10 osób

Składniki

Składnik
250 g mąki pszennej
5 łyżek kakao
0,5 szklanki cukru brzozowego
0,5 kostki masła
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki aromatu waniliowego
0,5 tabliczki białej czekolady

Sposób przygotowania

  1. Do miski wsypujemy mąkę, kakao, cukier oraz proszek do pieczenia.
  2. Dodajemy do tego posiekane masło, jajko oraz aromat waniliowy i wszystkie składniki mieszamy.
  3. Czekoladę kruszymy na drobne części i również wsypujemy do masy.
  4. Z podanych składników zagniatamy ciasto o gęstej konsystencji.
  5. Następnie delikatnie je rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wycinamy z niego równej wielkości kółka.
  6. Ciastka układamy na blasze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza na ok. 15 minut.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Ciastka kakaowe z białą czekoladą – pomysł na pyszny deser

Ciastka kakaowe są niezwykle kruche i delikatne. Zawarte w nich cząstki białej czekolady podkreślają ich wyjątkowy smak. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do herbaty lub porannej kawy. Idealnie komponują się również z zimnym mlekiem.