Zamknij
Ciastka miętowe
fot. Shutterstock

Chcesz poprawić sobie nastrój w zimowe dni? Sięgnij po pyszne ciasteczka miętowe. Ich nieziemski smak skradnie twoje serce.

Kiedy pogoda za oknem nie sprzyja spacerom i innym aktywnościom na dworze, warto spędzić ten czas kreatywnie w domowym zaciszu. Zimowe wieczory możesz wykorzystać na rozwój swoich kulinarnych umiejętności. Dziś podpowiemy ci przepis na pyszne ciasteczka z dodatkiem mięty, które z łatwością przyrządzisz w swojej kuchni.

Ciasteczka miętowe – jak je zrobić?

Ciastka w takiej odsłonie doskonale sprawdzą się jako kulinarna niespodzianka dla bliskich lub słodka przekąska po pracowitym dniu. Są niezwykle kruche, a kluczem do ich wyjątkowego smaku jest oczywiście aromatyczna mięta. Aby przygotować taki deser, nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Wystarczą chęci oraz dobry nastrój, aby twoja kuchnia na chwilę zamieniła się w najlepszą cukiernię.

Deser
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    60 min

  • Dla ilu osób

    dla 10 osób

Składniki

Składnik
szklanka mąki pszennej
15 g listków świeżej mięty
25 g cukru pudru
kostka masła
1 jajko

Sposób przygotowania

  1. Masło ucieramy z cukrem pudrem.
  2. Do tego dodajemy jajko oraz mąkę i wszystko miksujemy.
  3. Listki mięty blendujemy i następnie dodajemy do masy.
  4. Całość dokładnie mieszamy.
  5. Ciasto wkładamy do lodówki na ok. godzinę.
  6. Po tym czasie dokładnie je rozwałkowujemy na placek o grubości 2 cm i wycinamy z niego za pomocą szklanki równej wielkości kółka.
  7. Ciastka układamy na blasze i pieczemy je w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 15 minut, aż nabiorą rumianego kolorytu.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Ciasteczka miętowe – jak je serwować?

Ciastka w takim wydaniu zachwycą nawet najbardziej wymagających smakoszy. Przyciągają uwagę swoim apetycznym, zielonym kolorem. Doskonale komponują się z zimową herbatą albo aromatyczną kawą. Możesz podawać je również ze szklaną ciepłego mleka.