Oceń
Masz ochotę zjeść coś na szybko? Sprawdź, jak zrobić smaczne grzanki na patelni. Zajmie ci to dosłownie chwilę.
Zdarza ci się, że po przebudzeniu z trudem znajdujesz czas na przygotowanie śniadania? Te grzanki z patelni zrobisz błyskawicznie. To idealna opcja na poranny, szybki posiłek. Taki przysmak doskonale sprawdzi się również jako przekąska w pracy. Sięgnij po ten łatwy przepis.
Grzanki z patelni – jak je zrobić?
Grzanki z patelni są bardzo łatwe w wykonaniu. Do ich przyrządzenia możesz wykorzystać nawet już lekko czerstwe pieczywo. W tym przypadku sprawdzą się zarówno bułki, jak i twój ulubiony chleb. Takie grzanki możesz serwować na różne okazje. Twoi domownicy będą nimi zachwyceni.
- kuchnia
Kuchnia polska
-
Czas przyg.
15 min
- Dla ilu osób
dla 6 osób
Składniki
Składnik |
---|
1 bagietka |
6 łyżek oliwy z oliwek |
2 gałązki natki z pietruszki |
2 ząbki czosnku |
bazylia |
opakowanie mozzarelli |
Sposób przygotowania
- Do oliwy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko dokładnie mieszamy.
- Bagietkę kroimy w cienkie plastry.
- Mozzarellę ścieramy na tarce.
- Pieczywo smarujemy delikatnie oliwą z oliwek i posypujemy startym serem.
- Następnie kromki podsmażamy na patelni z dwóch stron, aż staną się rumiane.
- Na koniec wszystko posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Grzanki z patelni – z czym je serwować?
Grzanki z patelni w takiej odsłonie są niezwykle chrupiące. Połączenie pieczywa z delikatnym serem mozzarella i aromatycznym czosnkiem stanowi w tym przypadku idealną kombinację. Takie przysmaki możesz serwować w towarzystwie różnych warzyw, np. ogórków, pomidorów lub oliwek. Doskonale będą smakować również w zestawieniu z delikatnym dipem czosnkowym lub jogurtem naturalnym.
Ocen artykuł