Zamknij
Grzanki z patelni
fot. Shutterstock

Masz ochotę zjeść coś na szybko? Sprawdź, jak zrobić smaczne grzanki na patelni. Zajmie ci to dosłownie chwilę.

Zdarza ci się, że po przebudzeniu z trudem znajdujesz czas na przygotowanie śniadania? Te grzanki z patelni zrobisz błyskawicznie. To idealna opcja na poranny, szybki posiłek. Taki przysmak doskonale sprawdzi się również jako przekąska w pracy. Sięgnij po ten łatwy przepis.

Grzanki z patelni – jak je zrobić?

Grzanki z patelni są bardzo łatwe w wykonaniu. Do ich przyrządzenia możesz wykorzystać nawet już lekko czerstwe pieczywo. W tym przypadku sprawdzą się zarówno bułki, jak i twój ulubiony chleb. Takie grzanki możesz serwować na różne okazje. Twoi domownicy będą nimi zachwyceni.

Przekąski
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    15 min

  • Dla ilu osób

    dla 6 osób

Składniki

Składnik
1 bagietka
6 łyżek oliwy z oliwek
2 gałązki natki z pietruszki
2 ząbki czosnku
bazylia
opakowanie mozzarelli

Sposób przygotowania

  1. Do oliwy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko dokładnie mieszamy.
  2. Bagietkę kroimy w cienkie plastry.
  3. Mozzarellę ścieramy na tarce.
  4. Pieczywo smarujemy delikatnie oliwą z oliwek i posypujemy startym serem.
  5. Następnie kromki podsmażamy na patelni z dwóch stron, aż staną się rumiane.
  6. Na koniec wszystko posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Grzanki z patelni – z czym je serwować?

Grzanki z patelni w takiej odsłonie są niezwykle chrupiące. Połączenie pieczywa z delikatnym serem mozzarella i aromatycznym czosnkiem stanowi w tym przypadku idealną kombinację. Takie przysmaki możesz serwować w towarzystwie różnych warzyw, np. ogórków, pomidorów lub oliwek. Doskonale będą smakować również w zestawieniu z delikatnym dipem czosnkowym lub jogurtem naturalnym.