Zamknij
Tarta ze szpinakiem
fot. Shutterstock

Brakuje ci pomysłu na dzisiejszy obiad? Postaw na sprawdzoną i łatwą w przyrządzeniu tartę. Ta ze szpinakiem i serem smakuje wybornie. Podpowiadamy, jak ją zrobić.

Tarta to bez wątpienia jedno z najbardziej popularnych dań kuchni francuskiej. Sekret jej wyjątkowego smaku tkwi w kruchym, delikatnym cieście, które można wypełnić dowolnym nadzieniem. Idealnie smakuje z dodatkiem sezonowych owoców, np. gruszek lub jabłek. Można ją również przyrządzić na słono. Poznaj przepis na tatę ze szpinakiem i serem feta, która z pewnością podbije serca wszystkich twoich domowników.

Tarta ze szpinakiem i serem feta - pomysł na szybkie danie

Tarta to idealny pomysł na danie, kiedy nie masz zbyt wiele czasu na kulinarne eksperymenty. Znakomicie sprawdzi się na obiad w rodzinnym gronie oraz jako smaczna przekąska, gdy spodziewasz się gości. Zrobisz ją bardzo szybko ze składników, z których większość z pewnością masz w swoim domu.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    60 min

  • Dla ilu osób

    dla 8 osób

Składniki

Składnik
200 g mąki pszennej
ok. 300 g świeżych liści szpinaku
pół kostki masła
3 łyżki wody
270 g sera feta
1 jajko
2 ząbki czosnku
szczypta bazylii
zioła prowansalskie
sól
pieprz ziołowy
oliwa z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Do miski wsypujemy mąkę i sól. Dodajemy pół kostki masła i wodę.
  2. Z podanych składników zagniatamy ciasto, a a następnie wkładamy je do lodówki na ok. pół godziny.
  3. Liście szpinaku oraz starty czosnek podsmażamy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Dodajemy pokruszony ser feta oraz jajko. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.
  4. Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez pół godziny.
  5. Po upływie tego czasu nadziewamy je farszem i znów wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Tarta ze szpinakiem i serem feta – jak serwować?

Taka tarta znakomicie smakuje serwowana zarówno na ciepło, jak i w formie zimnej przekąski w zestawieniu z dipem czosnkowym lub jogurtowym. To smaczne i sycące danie, po które warto sięgać ze względu na zawartość szpinaku. Jest on bowiem cennym źródłem żelaza, kwasu foliowego oraz przeciwutleniaczy. Co powiecie na obiad w takim wydaniu?