Oceń
Szparagi to wiosenny przysmak, któremu trudno się oprzeć. Jak wykorzystać je na obiad? Przygotuj z nich smaczną tartę.
Trudno wyobrazić sobie wiosenną kuchnię bez szparagów. Kiedy pojawiają się w przydomowych ogródkach czy na straganach wprost nie możemy doczekać się, aby przyrządzić z nich różne smakowite potrawy. A pole do popisu mamy w tym przypadku naprawdę duże. Szparagi możemy serwować bowiem na wiele sposobów. W wiosenne popołudnie warto wykorzystać je do zrobienia tarty, której smak i apetyczny wygląd nie mają sobie równych.
Pomysł na wiosenne danie: tarta ze szparagami
Tarta ze szparagami to wyjątkowa propozycja na obiad nie tylko dla osób będących na diecie wegetariańskiej. Poza tym jest bardzo łatwa i szybka do zrobienia. Jej smak podkreślimy odrobiną parmezanu oraz aromatycznymi przyprawami. Takie danie smakuje nieziemsko, a przy tym zachwyca apetycznym wyglądem.
- kuchnia
Kuchnia polska
-
Czas przyg.
60 min
- Dla ilu osób
dla 8 osób
Składniki
Składnik |
---|
0,5 kg zielonych szparagów |
szklanka mąki pszennej |
0,5 kostki masła |
50 ml wody |
4 jajka |
2 ząbki czosnku |
1 cebula |
150 g parmezanu |
50 ml gęstej śmietany |
łyżka oliwy z oliwek |
sól |
pieprz ziołowy |
zioła prowansalskie |
kilka listków świeżej bazylii |
Sposób przygotowania
- Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy do niej posiekane masło, wodę, jedno żółtko oraz szczyptę soli.
- Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok. pół godziny.
- Po upływie tego czasu musimy je dokładnie rozwałkować.
- Blachę do pieczenia tarty wykładamy ciastem.
- Umieszczamy ją w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza na ok. 20 minut, aż się zarumieni.
- Z cebuli pozbywamy się łupiny i drobno ją siekamy. Następnie podsmażamy ją na patelni z dodatkiem czosnku oraz oliwy.
- Szparagi myjemy, obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, aż staną się miękkie.
- Ser ścieramy na tarce.
- W oddzielnym naczyniu ubijamy pozostałe jajka. Dodajemy do nich śmietanę, połowę parmezanu oraz przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy.
- Na spodzie tarty układamy szparagi oraz cebulę.
- Całość polewamy śmietanowym sosem i posypujemy serem.
- Na koniec gotową tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 20 minut.
Tarta ze szparagami – sposób podania
Tarta ze szparagami będzie prawdziwą królową wiosennego menu. Jest tak smaczna, że właściwie nie potrzebujemy do niej żadnych innych dodatków, chociaż niektórzy lubią ją spożywać z delikatnym sosem jogurtowym. Możemy także udekorować ją listkami świeżej bazylii. Taki zielony akcent sprawi, że tarta będzie wyglądać apetycznie, a przy tym zachwyci nas cudownym aromatem.
Zobacz także: Czas na szparagi! 5 sosów, które podkreślą smak naturalnych afrodyzjaków
Ocen artykuł