Zamknij
Tarta ze szparagami
fot. Shutterstock

Szparagi to wiosenny przysmak, któremu trudno się oprzeć. Jak wykorzystać je na obiad? Przygotuj z nich smaczną tartę.

Trudno wyobrazić sobie wiosenną kuchnię bez szparagów. Kiedy pojawiają się w przydomowych ogródkach czy na straganach wprost nie możemy doczekać się, aby przyrządzić z nich różne smakowite potrawy. A pole do popisu mamy w tym przypadku naprawdę duże. Szparagi możemy serwować bowiem na wiele sposobów. W wiosenne popołudnie warto wykorzystać je do zrobienia tarty, której smak i apetyczny wygląd nie mają sobie równych.

Pomysł na wiosenne danie: tarta ze szparagami

Tarta ze szparagami to wyjątkowa propozycja na obiad nie tylko dla osób będących na diecie wegetariańskiej. Poza tym jest bardzo łatwa i szybka do zrobienia. Jej smak podkreślimy odrobiną parmezanu oraz aromatycznymi przyprawami. Takie danie smakuje nieziemsko, a przy tym zachwyca apetycznym wyglądem.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    60 min

  • Dla ilu osób

    dla 8 osób

Składniki

Składnik
0,5 kg zielonych szparagów
szklanka mąki pszennej
0,5 kostki masła
50 ml wody
4 jajka
2 ząbki czosnku
1 cebula
150 g parmezanu
50 ml gęstej śmietany
łyżka oliwy z oliwek
sól
pieprz ziołowy
zioła prowansalskie
kilka listków świeżej bazylii

Sposób przygotowania

  1. Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy do niej posiekane masło, wodę, jedno żółtko oraz szczyptę soli.
  2. Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok. pół godziny.
  3. Po upływie tego czasu musimy je dokładnie rozwałkować.
  4. Blachę do pieczenia tarty wykładamy ciastem.
  5. Umieszczamy ją w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza na ok. 20 minut, aż się zarumieni.
  6. Z cebuli pozbywamy się łupiny i drobno ją siekamy. Następnie podsmażamy ją na patelni z dodatkiem czosnku oraz oliwy.
  7. Szparagi myjemy, obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, aż staną się miękkie.
  8. Ser ścieramy na tarce.
  9. W oddzielnym naczyniu ubijamy pozostałe jajka. Dodajemy do nich śmietanę, połowę parmezanu oraz przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy.
  10. Na spodzie tarty układamy szparagi oraz cebulę.
  11. Całość polewamy śmietanowym sosem i posypujemy serem.
  12. Na koniec gotową tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 20 minut.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Tarta ze szparagami – sposób podania

Tarta ze szparagami będzie prawdziwą królową wiosennego menu. Jest tak smaczna, że właściwie nie potrzebujemy do niej żadnych innych dodatków, chociaż niektórzy lubią ją spożywać z delikatnym sosem jogurtowym. Możemy także udekorować ją listkami świeżej bazylii. Taki zielony akcent sprawi, że tarta będzie wyglądać apetycznie, a przy tym zachwyci nas cudownym aromatem.

Zobacz także: Czas na szparagi! 5 sosów, które podkreślą smak naturalnych afrodyzjaków