Zamknij
Tarta z miodem i orzechami
fot. Shutterstock

Masz ochotę na pyszną, słodką przekąskę? Ta tarta z miodem i orzechami to prawdziwy smak jesieni. Zobacz, jak łatwo ją przygotować.

W okresie jesiennym warto sięgać po sezonowe przysmaki. Orzechy włoskie dzięki swoim znakomitym walorom smakowym i odżywczym są często wykorzystywane w kuchni. Tym razem poznajcie przepis na pyszną tartę z miodem i orzechami. To prawdziwa uczta dla podniebienia.

Zobacz także: Tarta z gruszkami to pyszny jesienny deser. Oto nasz sprawdzony przepis

Tarta z miodem i orzechami - przepis

Ten przepis jest łatwy w wykonaniu i nie wymaga specjalnego doświadczenia kulinarnego. Bez problemu taką tartę zrobisz samodzielnie w domu. Orzechy włoskie w połączeniu ze słodkim miodem tworzą niebywałą kombinację smaków, którą koniecznie trzeba spróbować. Ponadto znajdziemy w nich wiele cennych witamin i składników odżywczych niezbędnych do utrzymania dobrego zdrowia i samopoczucia.

Deser
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    60 min

  • Dla ilu osób

    dla 6 osób

Składniki

Składnik
500 g mąki
270 g cukru
pół łyżeczki soli
120 g masła
50 ml zimnej wody
200 g łuskanych orzechów włoskich
3 jajka
150 ml miodu
3 łyżki cukru waniliowego

Sposób przygotowania

  1. Do miski należy wsypać mąkę, dodać 3 łyżki cukru i masło. Następnie dolewamy wodę i wyrabiamy ciasto.
  2. Gotowe ciasto wkładamy na godzinę do lodówki.
  3. Po upływie tego czasu ciasto należy dokładnie rozwałkować i włożyć do formy o średnicy ok. 26 cm.
  4. W garnku ubijamy jajko z dwoma żółtkami, dodajemy szklankę cukru oraz cukier waniliowy.
  5. W małym rondelku należy roztopić masło.
  6. Ostudzone masło oraz miód mieszamy z jajkami i miksujemy.
  7. Na koniec wrzucamy łuskane orzechy i całość dokładnie mieszamy.
  8. Gotowy krem wylewamy na formę.
  9. Tartę wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 st. Celsjusza przez ok. 40 minut.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Tarta z miodem i orzechami – sposób podania

Jesienna tarta w takiej odsłonie to pyszny deser dla całej rodziny. Idealnie poprawi nastrój w chłodne, jesienne wieczory. Tartę warto posypać dla dekoracji cukrem pudrem. Idealnie smakuje w połączeniu z kubkiem gorącej, aromatycznej herbaty. Lubicie tartę w takim wydaniu?