Zamknij
Tarta z gruszkami
fot. Shutterstock

Masz ochotę na coś słodkiego? Tarta z gruszkami jest łatwa w wykonaniu, a jej smak zachwyci każdego. Jak ją zrobić? Podpowiadamy.

Gruszki królują jesienią na polskich stołach. Nic dziwnego, ich słodki, soczysty smak idealnie współgra z różnymi potrawami. Są prawdziwą skarbnicą witamin i składników mineralnych, które pomagają zachować dobre samopoczucie. Szczególną popularnością cieszą się desery z dodatkiem tych owoców. To pyszna kulinarna propozycja dla młodszych i starszych łasuchów.

Tarta z gruszkami - przepis

Tym razem zdradzimy wam przepis na pyszną tartę z gruszkami. Możesz wykorzystać go na różne okazje – kiedy spodziewasz się gości, planujesz rodzinną uroczystość albo po prostu masz ochotę przekąsić coś słodkiego. Owoce są tu podstawą, dlatego wybór najlepszych z nich ma w tym przepisie ogromne znaczenie. Do przygotowania takiej tarty możesz wykorzystać różne odmiany gruszek, takie jak konferencja czy lukasówka, które mają szerokie zastosowanie kulinarne. Tartę z gruszkami najlepiej podawać na gorąco w towarzystwie lodów lub bitej śmietany.

Deser
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    60 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
4 średniej wielkości gruszki
szklanka mąki
pół kostki masła
3 łyżki wody
szczypta soli
2 jajka
1 żółtko
150 g cukru
łyżeczka cukru waniliowego
150 ml jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności zajmujemy się przygotowaniem spodu. Masło kroimy na mniejsze części i wrzucamy do miski. Dodajemy mąkę, sól oraz trzy łyżki cukru. Wszystko dokładnie ugniatamy. Wbijamy żółtko oraz wlewamy odrobinę wody, ponownie ugniatając. Gotowe ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki.
  2. Przygotowujemy okrągłą formę do pieczenia o średnicy 26 cm i wykładamy na nią rozwałkowane wcześniej ciasto.
  3. Kolejny krok to przygotowanie nadzienia. Gruszki dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plastry. Następnie układamy owoce równomiernie na spodzie.
  4. Do miski wlewamy jogurt, dodajemy pozostały cukier, łyżeczkę cukru waniliowego oraz jajka. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy, po czym wylewamy na tartę z owocami.
  5. Gotowe ciasto pieczemy w temperaturze 280 st. Celsjusza przez ok. 45 minut.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Tarta z gruszkami – właściwości

W sezonie jesiennym warto sięgać po gruszki w różnych odsłonach ze względu na ich liczne właściwości zdrowotne. Owoce te zawierają dużo błonnika, który działa pozytywnie na układ pokarmowy. Przyspieszają trawienie oraz likwidują zaparcia. Poza tym dzięki zawartości wielu witamin i minerałów korzystnie wpływają na stan włosów i skóry, zapewniając im piękny, zdrowy wygląd. A jakie są wasze ulubione desery z gruszkami?