Oceń
Uwielbiasz tartę w różnych odsłonach? Ta z dodatkiem pysznych buraków to prawdziwy kulinarny hit. Oto łatwa receptura.
Tarta to znakomita kulinarna opcja, kiedy spodziewasz się gości lub chcesz przygotować dla bliskich coś smacznego na obiad. Jest łatwa w wykonaniu i w dodatku możesz przyrządzić ją na wiele sposobów. Doskonale smakuje w połączeniu z różnymi owocami np. gruszkami. Warto również sięgnąć po jej wytrawną wersję. Poznaj ten wyjątkowy przepis na tartę z dodatkiem buraków.
Tarta z burakami – sprawdzona receptura
Tajemnica smaku każdej tarty tkwi przede wszystkim w odpowiednio przyrządzonym kruchym cieście. Nie jest to trudne zadanie, ale trzeba pamiętać o wyborze najlepszych składników i ich właściwych proporcjach. Ważna będzie w tym przypadku nie tylko wysokiej jakości mąka. Kluczowe jest także masło, które przed zabraniem się do pracy powinniśmy schłodzić w lodówce.
- kuchnia
Kuchnia polska
-
Czas przyg.
60 min
- Dla ilu osób
dla 8 osób
Składniki
Składnik |
---|
0,5 kostki masła |
25 dag mąki pszennej |
2 łyżki śmietany |
3 małe ugotowane buraki |
2 ząbki czosnku |
opakowanie sera feta |
3 jajka |
250 ml śmietany |
1 cebula |
oliwa z oliwek |
sól |
pieprz ziołowy |
bazylia |
zioła prowansalskie |
Sposób przygotowania
- Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone masło, jajko oraz odrobinę soli i z podanych składników zagniatamy ciasto.
- Następnie wykładamy nim formę do tarty o średnicy ok. 30 cm i umieszczamy w lodówce.
- Cebulę obieramy, drobno siekamy, a następnie podsmażamy ją na patelni z dodatkiem startego czosnku i oliwy z oliwek.
- Buraki kroimy w cienkie plastry i łączymy z pozostałymi warzywami.
- Gotowy farsz przyprawiamy do smaku, a następnie wykładamy go do formy z ciastem.
- Pozostałe dwa jajka roztrzepujemy, dodajemy śmietanę oraz przyprawy i również wylewamy na tartę.
- Na koniec wszystko posypujemy pokruszonym serem feta.
- Całość pieczemy przez ok. pół godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Tarta z burakami – jak ją serwować?
Tarta w takiej odsłonie to pyszne danie, które skradnie serca twoich domowników. Doskonale smakuje zarówno serwowana na ciepło, jak i na zimno. Warto po nią sięgać ze względu na zawarte w niej buraki, które są źródłem wielu witamin i składników odżywczych niezbędnych dla zdrowia. Warzywa te działają przeciwzapalnie, poprawiają metabolizm i w dodatku pomagają oczyścić organizm.
Ocen artykuł