Zamknij
Tarta z burakami
fot. Shutterstock

Uwielbiasz tartę w różnych odsłonach? Ta z dodatkiem pysznych buraków to prawdziwy kulinarny hit. Oto łatwa receptura.

Tarta to znakomita kulinarna opcja, kiedy spodziewasz się gości lub chcesz przygotować dla bliskich coś smacznego na obiad. Jest łatwa w wykonaniu i w dodatku możesz przyrządzić ją na wiele sposobów. Doskonale smakuje w połączeniu z różnymi owocami np. gruszkami. Warto również sięgnąć po jej wytrawną wersję. Poznaj ten wyjątkowy przepis na tartę z dodatkiem buraków.

Tarta z burakami – sprawdzona receptura

Tajemnica smaku każdej tarty tkwi przede wszystkim w odpowiednio przyrządzonym kruchym cieście. Nie jest to trudne zadanie, ale trzeba pamiętać o wyborze najlepszych składników i ich właściwych proporcjach. Ważna będzie w tym przypadku nie tylko wysokiej jakości mąka. Kluczowe jest także masło, które przed zabraniem się do pracy powinniśmy schłodzić w lodówce.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    60 min

  • Dla ilu osób

    dla 8 osób

Składniki

Składnik
0,5 kostki masła
25 dag mąki pszennej
2 łyżki śmietany
3 małe ugotowane buraki
2 ząbki czosnku
opakowanie sera feta
3 jajka
250 ml śmietany
1 cebula
oliwa z oliwek
sól
pieprz ziołowy
bazylia
zioła prowansalskie

Sposób przygotowania

  1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone masło, jajko oraz odrobinę soli i z podanych składników zagniatamy ciasto.
  2. Następnie wykładamy nim formę do tarty o średnicy ok. 30 cm i umieszczamy w lodówce.
  3. Cebulę obieramy, drobno siekamy, a następnie podsmażamy ją na patelni z dodatkiem startego czosnku i oliwy z oliwek.
  4. Buraki kroimy w cienkie plastry i łączymy z pozostałymi warzywami.
  5. Gotowy farsz przyprawiamy do smaku, a następnie wykładamy go do formy z ciastem.
  6. Pozostałe dwa jajka roztrzepujemy, dodajemy śmietanę oraz przyprawy i również wylewamy na tartę.
  7. Na koniec wszystko posypujemy pokruszonym serem feta.
  8. Całość pieczemy przez ok. pół godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Tarta z burakami – jak ją serwować?

Tarta w takiej odsłonie to pyszne danie, które skradnie serca twoich domowników. Doskonale smakuje zarówno serwowana na ciepło, jak i na zimno. Warto po nią sięgać ze względu na zawarte w niej buraki, które są źródłem wielu witamin i składników odżywczych niezbędnych dla zdrowia. Warzywa te działają przeciwzapalnie, poprawiają metabolizm i w dodatku pomagają oczyścić organizm.