Zamknij
Tarta z bakłażanem
fot. Shutterstock

Co można przyrządzić z bakłażana? Wykorzystaj go do przygotowania tej kruchej tarty. Jej smak nie ma sobie równych.

Bakłażan to jeden z letnich przysmaków, który warto uwzględnić w swoim wakacyjnym jadłospisie. Można go wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Jest wyśmienitym składnikiem zup i sałatek. Doskonale smakuje również w wersji zapiekanej z różnymi dodatkami. Możesz wykorzystać go także jako nadzienie do tarty. Takie danie jest bowiem bardzo łatwe w przygotowaniu i z pewnością będziesz sięgał po nie przy różnych okazjach.

Zobacz także: 3 szybkie przepisy na grillowany bakłażan! Musisz je wypróbować

Tarta z bakłażenem - prosta receptura

Tarta z bakłażanem doskonale sprawdzi się jako szybki rodzinny posiłek. Dzięki niej każdy obiad zamieni się w prawdziwą ucztę. Sekret jej smaku tkwi w odpowiednich proporcjach i wysokiej jakości wszystkich składników. Poza tym, aby ciasto na tartę smakowało jak najlepiej i było odpowiednio kruche, warto wcześniej włożyć je do lodówki na ok. pół godziny.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    60 min

  • Dla ilu osób

    dla 6 osób

Składniki

Składnik
1,5 szklanki mąki
kostka margaryny
2 jajka
50 ml wody
0,5 łyżeczki soli
1 bakłażan
pieprz ziołowy
zioła prowansalskie
czosnek granulowany
150 g sera feta
garść suszonych pomidorów

Sposób przygotowania

  1. Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy sól, margarynę, jajka oraz odrobinę wody i całość zagniatamy.
  2. Ciasto wstawiamy do lodówki, aż się nieco schłodzi.
  3. Następnie wykładamy nim formę do pieczenia.
  4. Tartę pieczemy przez ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  5. Bakłażan myjemy, kroimy w grubsze plastry i przyprawiamy do smaku.
  6. Następnie układamy go na spodzie tarty i posypujemy pokruszonym serem feta.
  7. Dodajemy do tego suszone pomidory.
  8. Tartę ponownie wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut i wyjmujemy, gdy się zarumieni.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Tarta z bakłażana - sposób podania

Tarta z bakłażana to idealny pomysł na szybki obiad. Aby cieszyła oko apetycznym wyglądem, warto udekorować ją świeżą bazylią albo listkami pietruszki. Najlepiej serwować ją z różnymi sosami np. jogurtowym lub czosnkowym. Można polać ją także kefirem albo smakową oliwą z oliwek.

Zobacz także: Zupa z bakłażana to idealna opcja na weekendowy obiad. Oto prosty przepis

loader