Zamknij
Tarta z bakaliami
fot. Shutterstock

Chcesz poczuć świąteczny klimat w swojej kuchni? Sięgnij po ten łatwy przepis na tartę z bakaliami. Jej wyjątkowy smak z pewnością skradnie twoje serce.

Tarta to bez wątpienia jedno z najbardziej popularnych dań kuchni francuskiej. Tajemnica jej znakomitego smaku tkwi w kruchym, delikatnym cieście wypełnionym nadzieniem. To pyszne danie może być spożywane zarówno w wersji na słono, jak i na słodko. Możesz przyrządzić ją ze szpinakiem, budyniem albo ulubionymi owocami – w każdej odsłonie smakuje wybornie. Dziś zdradzimy ci przepis na tartę w świątecznym wydaniu z pysznymi bakaliami.

Tarta z bakaliami – łatwy przepis

Tarta z bakaliami doskonale sprawdzi się jako świąteczny przysmak i miła, kulinarna niespodzianka dla rodziny. Jest łatwa w przyrządzeniu, a poza tym jej zrobienie nie zajmie ci zbyt wiele czasu. Do przygotowania farszu możesz wykorzystać dowolne, ulubione bakalie. W tej wersji sięgniemy po orzechy włoskie i migdały, a ich smak wzbogacimy suszonymi śliwkami o intensywnym aromacie.

Deser
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    60 min

  • Dla ilu osób

    dla 8 osób

Składniki

Składnik
2 szklanki mąki
8 łyżek cukru
szczypta soli
kostka margaryny
50 ml zimnej wody
25 dag suszonych śliwek
pół szklanki płatków migdałów
szklanka posiekanych orzechów włoskich
1 jajko
3 łyżeczki cukru waniliowego
4 łyżki miodu
szklanka śmietany do ciast i deserów

Sposób przygotowania

  1. Formę tarty smarujemy odrobiną margaryny.
  2. Do miski wsypujemy dwie szklanki mąki, dodajemy szczyptę soli, 5 łyżek cukru oraz margarynę i wodę. Zagniatamy ciasto, jego większą część wykładamy na blachę, a drugą odstawiamy. Tartę umieszczamy w lodówce na ok. godzinę.
  3. Śliwki mieszamy z orzechami, migdałami i miodem.
  4. Gotowe ciasto nadziewamy bakaliami.
  5. Do miski wbijamy jajka, dodajemy 3 łyżki zwykłego cukru oraz cukier waniliowy i wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec wlewamy odrobinę śmietany.
  6. Masę nakładamy na bakalie.
  7. Pozostałe ciasto ścieramy na tarce i posypujemy nim tartę.
  8. Całość pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok. 45 minut, aż do uzyskania złocistego kolorytu.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Tarta z bakaliami – jak ją serwować?

Taka tarta to znakomity, bożonarodzeniowy deser. Jeżeli wolisz słodsze połączenia smakowe, możesz posypać ją cukrem pudrem. Nie zaszkodzi dodać do niej również odrobinę cynamonu, dzięki któremu twoja kuchnia wypełni się pięknym, świątecznym aromatem. A wy lubicie tartę w takiej odsłonie?

loader