Zamknij
Tagliatelle z brokułami
fot. Shutterstock

Chcesz zaskoczyć swoich bliskich pysznym daniem? Sprawdź, jak przygotować tagliatelle z sosem brokułowym. Ten przepis z pewnością trafi na półkę z twoimi ulubionymi recepturami.

Tagliatelle to popularny rodzaj makaronu w kuchni włoskiej. Możesz przyrządzić go na wiele różnych sposobów. Doskonale smakuje w połączeniu z różnymi warzywami. Dziś podpowiemy ci, jak zrobić go z dodatkiem sosu brokułowego. Ta pyszna potrawa doskonale sprawdzi się na rodzinny obiad. Aby wzbogacić smak swojego dania, dodamy do niego odrobinę startej mozzarelli.

Tagliatelle z sosem brokułowym – łatwy przepis

Makaron w takim wydaniu to prawdziwa kulinarna podróż wprost do słonecznej Italii. Połączenie tagliatelle z kremowym sosem brokułowym to kombinacja, której nie można się oprzeć. Przepis ten jest bardzo łatwy w wykonaniu. Warto pamiętać jednak o tym, aby podczas gotowania dodać do makaronu odrobinę oliwy z oliwek, dzięki czemu nie będzie się kleił.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia włoska

  • Czas przyg.

    30 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
opakowanie makaronu tagliatelle
1 brokuł
1 cebula
ząbek czosnku
200 g sera mozzarella
100 ml słodkiej śmietanki do sosów
oliwa z oliwek
sól
pieprz ziołowy
listki świeżej bazylii
zioła prowansalskie

Sposób przygotowania

  1. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki, które następnie gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy.
  2. Cebulę obieramy ze skórki i drobno siekamy. Następnie podsmażamy ją na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek i startego czosnku.
  3. Podsmażone warzywa przekładamy do garnka z brokułami. Dodajemy do tego słodką śmietankę, przyprawy i całość dusimy jeszcze przez chwilę na małym ogniu.
  4. Makaron gotujemy w wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W trakcie wlewamy do niego łyżkę oliwy z oliwek.
  5. Na koniec tagliatelle polewamy sosem brokułowym i posypujemy startym serem.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Tagliatelle z brokułami – sposób podania

Makaron w tej odsłonie to prawdziwa kulinarna uczta dla całej rodziny. Jego znakomity smak z pewnością przypadnie wam do gustu. Przed podaniem warto udekorować go listkami świeżej bazylii albo natką pietruszki.

Takie danie jest nie tylko pyszne, ale również sycące. Poza tym zawarte w nim brokuły posiadają liczne właściwości zdrowotne. Są bogatym źródłem witamin, kwasu foliowego oraz potasu, który pomaga regulować ciśnienie krwi.