Zamknij
Zupa pietruszkowa z jabłkiem
fot. Shutterstock

Lubisz zupy warzywno-owocowe? Ta na bazie pietruszki z dodatkiem soczystego jabłka na pewno na stałe zagości w twoim jesiennym menu. Oto łatwa receptura.

Sycąca, kremowa zupa to doskonały pomysł na rodzinny obiad. Do jej przyrządzenia warto wykorzystać sezonowe warzywa i owoce, które są pełne składników mineralnych. Tym razem zdradzimy ci przepis na krem pietruszkowy, który doskonale rozgrzeje cię w chłodne dni. Jego smak przełamiemy odrobiną słodkiego jabłka.

Krem pietruszkowy z jabłkiem - idealny pomysł na obiad

Krem w takiej odsłonie zawiera wiele składników odżywczych. Korzeń pietruszki to przede wszystkim bogate źródło witaminy C, która wzmacnia odporność. Jednocześnie jest to niskokaloryczne danie, w związku z tym bez problemu możesz po nie sięgać, będąc na diecie. Połączenie aromatycznych warzyw ze słodkim i soczystym owocem to kombinacja smaków idealna na jesienne, pochmurne dni.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    30 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
5 sztuk korzenia pietruszki
1 jabłko
200 ml bulionu warzywnego
150 ml śmietanki do zup
0,5 łyżeczki imbiru
0,5 łyżeczki cynamonu
sól
pieprz ziołowy
szczypta kurkumy
2 łyżki masła

Sposób przygotowania

  1. Korzenie pietruszki oraz jabłko myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
  2. Warzywa razem z owocem dusimy na patelni z dodatkiem masła.
  3. Całość przekładamy do garnka i zalewamy gorącym bulionem warzywnym.
  4. Wszystko dokładnie blendujemy.
  5. Na koniec dodajemy przyprawy i śmietankę.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Jak serwować krem pietruszkowy z jabłkiem?

Zupa w takim wydaniu doskonale komponuje się ze świeżym pieczywem. Możesz serwować ją również z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Aby ładnie wyglądała na talerzu, warto udekorować ją natką pietruszki oraz plasterkami jabłka. Jako dodatki sprawdzą się również orzechy włoskie, płatki migdałowe lub pistacje.

Zobacz także: Herbata z pietruszki wspomaga odchudzanie. Poznaj tę recepturę

loader