Zamknij
Zupa kokosowa
fot. Shutterstock

Szukasz inspiracji na dzisiejszy obiad? Ta delikatna zupa kokosowa zaskoczy cię smakiem. Sprawdź, jak ją zrobić.

Pyszna, rozgrzewająca zupa to idealny pomysł na rodzinny obiad. Jeżeli chcesz zaskoczyć swoich bliskich wyjątkowym daniem, sięgnij po tę recepturę na zupę z "mlekiem kokosowym". Jest bardzo łatwa w przygotowaniu, a jej intensywny smak i aromat z pewnością zachwyci wszystkich twoich domowników.

Zupa kokosowa – łatwy przepis

Zupa kokosowa to idealne danie, jeżeli nie masz zbyt wiele czasu i chcesz przyrządzić coś na szybko. Kluczem do jej wyjątkowego smaku jest zastosowanie różnych intensywnych przypraw. W tym przypadku sprawdzi się m.in. curry, które sprawi, że nasze danie stanie się bardziej wyraziste.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia tajska

  • Czas przyg.

    45 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
jedna puszka mleka kokosowego
2 szklanki bulionu warzywnego
2 marchewki
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 łyżeczki soku z limonki
sól
pieprz ziołowy
przyprawa curry
gałązka natki pietruszki
2 łyżki oleju kokosowego
1 papryczka chili
kilka pieczarek

Sposób przygotowania

  1. Marchew myjemy, obieramy i ścieramy na tarce.
  2. Pieczarki oczyszczamy i kroimy na cienkie plastry.
  3. Z cebuli pozbywamy się łupinki i drobno ją siekamy.
  4. Warzywa podsmażamy na patelni z dodatkiem oleju kokosowego, przeciśniętego przez praskę czosnku i papryczki chili.
  5. Do gotującego się bulionu wlewamy mleko kokosowe.
  6. Dodajemy do tego podsmażone warzywa oraz sok z limonki i wszystko gotujemy jeszcze przez chwilę na wolnym ogniu.
  7. Na koniec zupę przyprawiamy do smaku.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Zupa kokosowa – jak ją serwować?

Zupa kokosowa nie tylko doskonale smakuje, ale też rozgrzeje cię w zimowe dni. Doskonale smakuje w połączeniu ze świeżym pieczywem lub czosnkowymi grzankami. Najlepiej przed podaniem udekorować ją natką pietruszki. Możesz również posypać ją płatkami migdałowymi.