Zamknij

Szynka pieczona w rękawie - doskonały pomysł na świąteczny obiad

05.03.2021
Aktualizacja: 05.03.2021 21:27
Jak przygotować szynkę pieczoną w rękawie?
fot. Shutterstock

Przygotowujesz wielkanocny obiad i szukasz inspiracji na smaczne danie? Bez wątpienia jest nim szynka pieczona w rękawie. Sprawdź, jak ją przygotować, jakich przypraw użyć i ile piec szynkę w rękawie. 

Świąteczny obiad zazwyczaj jest bardzo uroczysty. Najczęściej podajemy różne rodzaje mięs, głównie pieczonych. Są one smaczne, lekkostrawne i mniej kaloryczne niż smażone potrawy. Jednym z najczęściej serwowanych dań na Wielkanoc jest szynka pieczona w rękawie - peklowana lub np. z dodatkiem warzyw. Jak ją zrobić?

Pieczeń z szynki w rękawie - uniwersalna potrawa 

Pieczeń z szynki można podawać zarówno jako główne danie obiadowe, jak i dodatek do kanapek. Pieczeń z szynki upieczona w rękawie jest aromatyczna, krucha i posiada bardzo niewiele tłuszczu. Zawdzięcza to obróbce cieplnej w zamknięciu - rękaw spożywczy chroni ją przed wysuszeniem. To świetna alternatywa dla wędlin kupowanych w sklepach. Jest wolna od konserwantów i sztucznych dodatków, a podana jako świąteczne danie główne np. w połączeniu z ziemniakami i sałatką warzywną z pewnością zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Ponadto można ją przygotować w różnych wersjach, solo lub z sosami. Co najważniejsze, przyrządzenie jej jest bardzo proste i na pewno poradzą sobie z nim osoby, które nie mają dużego doświadczenia w gotowaniu. 

Zobacz także: Poznaj przepis na pieczony boczek. Wypróbuj smaczny przepis na Wielkanoc!

Jak upiec szynkę w rękawie? 

Najważniejsze jest przygotowanie marynaty. Najlepiej zrobić to kilka, a nawet kilkanaście godzin przed pieczeniem. Dzięki temu mięso będzie aromatyczne i wilgotne. Marynatę można zrobić na bazie oleju lub oliwy z oliwek z dodatkiem ulubionych ziół, takich jak: sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy itp. Można wykorzystać również gotowe mieszanki przypraw do pieczeni. Jeśli chcesz zyskać bardziej wytrawny sos, dodaj do niej trochę czerwonego wina, whisky lub sosu sojowego. Mięso należy zanurzyć w marynacie i dokładnie nią natrzeć. Następnie włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej - na całą noc. 

Gdy mięso nasiąknie marynatą, a my chcemy je przygotować do podania, wyjmujemy je z lodówki i przekładamy do rękawa. Ile piec szynkę w rękawie? Czas pieczenia to od jednej to półtorej godziny. Lepiej wybrać nieco niższą temperaturę (ok. 170-180 st. Celsjusza) i dłuższy czas pieczenia, niż zbyt wysoką, która spowoduje przesuszenie mięsa. Bez dwóch zdań, najlepiej smakuje szynka wolno pieczona w rękawie. 

Jakie mięso wybrać do pieczeni? 

Danie to najczęściej przyrządza się z szynki wieprzowej. Popularnością cieszy się także szynka z indyka pieczona w rękawie. Wybierają ją najczęściej osoby, które przebywają na diecie lub nie jedzą czerwonego mięsa. Jeśli zależy ci na przygotowaniu bardziej wyszukanego dania, możesz zdecydować się np. na szynkę z dzika pieczoną w rękawie lub przygotowanie w ten sposób sarniny. W takim przypadku konieczne będzie wydłużenie czasu pieczenia. 

Zobacz też: Przepis na szynkę gotowaną. Poznaj przepis na wielkanocne danie!

Z czym podawać pieczeń z szynki w rękawie? 

Dodatki do mięsa należy dobierać na podstawie upodobań smakowych swoich oraz gości. Najpopularniejszą wersją jest szynka pieczona w rękawie w sosie własnym. Doskonale smakuje z ziemniakami - gotowanymi, pieczonymi lub tzw. dufinkami, kluskami śląskimi oraz kaszą. Nieco bardziej urozmaicona jest wersja ze szpinakiem, z pieczarkami lub grzybami (świetnie sprawdzą się borowiki) oraz szynka z warzywami. 

Najlepiej podawać ją w zestawie z surówkami lub sałatką ze świeżych warzyw, np. roszponki czy rukoli i pomidorków koktajlowych. Pasują do niej także ogórki kiszone, czerwona kapusta czy buraczki. Do zapiekania sprawdzą się natomiast ziemniaki, bataty, cukinia czy papryka. Propozycją dla dzieci może być duszona marchewka.