Zamknij
Leczo z pieczarkami
fot. Shutterstock

Leczo z pieczarkami to smaczne danie, które przyrządzisz bardzo szybko. Oto sprawdzony przepis, który z pewnością trafi na listę twoich ulubionych receptur.

Leczo to węgierska potrawa, która dużą popularnością cieszy się również w polskiej kuchni. W tradycyjnej wersji przyrządza się ją zazwyczaj z papryki, pomidorów oraz cebuli. Możesz również wzbogacić jej smak innymi ulubionymi dodatkami. Dziś podpowiemy ci, jak zrobić leczo z dodatkiem pysznych pieczarek.

Leczo z pieczarkami – łatwy przepis

Leczo z pieczarkami to pyszne jednogarnkowe danie, które jest idealną propozycją na szybki obiad dla całej rodziny. Jego niezwykły smak i aromat nie mają sobie równych. Jeżeli chcesz jak najdłużej zachować świeżość pieczarek, najlepiej przechowuj je w niskich temperaturach. Poza tym podczas mycia nie należy ich moczyć zbyt długo w wodzie. Dobrym pomysłem będzie natomiast zastosowanie specjalnego pędzelka do czyszczenia grzybów.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    30 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
250 g pieczarek
szklanka bulionu warzywnego
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 pomidory
sól
pieprz
oregano
bazylia
tymianek
oliwa z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w niewielkie plastry.
  2. Z cebuli pozbywamy się łupinki i drobno ją siekamy.
  3. Paprykę i obrane pomidory kroimy w małą kostkę.
  4. Warzywa podsmażamy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek.
  5. Wlewamy bulion i jeszcze chwilę wszystko dusimy pod przykryciem na małym ogniu.
  6. Na koniec leczo przyprawiamy do smaku.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Leczo z pieczarkami – jak je serwować?

Leczo z dodatkiem pieczarek doskonale smakuje w połączeniu ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Możesz również serwować je z dowolnym makaronem. Aby danie ładnie prezentowało się na talerzu, warto udekorować je natką pietruszki albo posypać koperkiem.