Oceń
Leczo z pieczarkami to smaczne danie, które przyrządzisz bardzo szybko. Oto sprawdzony przepis, który z pewnością trafi na listę twoich ulubionych receptur.
Leczo to węgierska potrawa, która dużą popularnością cieszy się również w polskiej kuchni. W tradycyjnej wersji przyrządza się ją zazwyczaj z papryki, pomidorów oraz cebuli. Możesz również wzbogacić jej smak innymi ulubionymi dodatkami. Dziś podpowiemy ci, jak zrobić leczo z dodatkiem pysznych pieczarek.
Leczo z pieczarkami – łatwy przepis
Leczo z pieczarkami to pyszne jednogarnkowe danie, które jest idealną propozycją na szybki obiad dla całej rodziny. Jego niezwykły smak i aromat nie mają sobie równych. Jeżeli chcesz jak najdłużej zachować świeżość pieczarek, najlepiej przechowuj je w niskich temperaturach. Poza tym podczas mycia nie należy ich moczyć zbyt długo w wodzie. Dobrym pomysłem będzie natomiast zastosowanie specjalnego pędzelka do czyszczenia grzybów.
- kuchnia
Kuchnia polska
-
Czas przyg.
30 min
- Dla ilu osób
dla 4 osób
Składniki
Składnik |
---|
250 g pieczarek |
szklanka bulionu warzywnego |
1 czerwona papryka |
1 żółta papryka |
1 cebula |
2 ząbki czosnku |
4 pomidory |
sól |
pieprz |
oregano |
bazylia |
tymianek |
oliwa z oliwek |
Sposób przygotowania
- Pieczarki oczyszczamy i kroimy w niewielkie plastry.
- Z cebuli pozbywamy się łupinki i drobno ją siekamy.
- Paprykę i obrane pomidory kroimy w małą kostkę.
- Warzywa podsmażamy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek.
- Wlewamy bulion i jeszcze chwilę wszystko dusimy pod przykryciem na małym ogniu.
- Na koniec leczo przyprawiamy do smaku.
Leczo z pieczarkami – jak je serwować?
Leczo z dodatkiem pieczarek doskonale smakuje w połączeniu ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Możesz również serwować je z dowolnym makaronem. Aby danie ładnie prezentowało się na talerzu, warto udekorować je natką pietruszki albo posypać koperkiem.
Ocen artykuł