Oceń
Chcesz przyrządzić smaczne śniadanie dla swoich bliskich? Zaskocz ich wyśmienitą jajecznicą z dodatkiem podgrzybków. Przyrządzisz ją błyskawicznie.
Zwykle o poranku nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowywanie skomplikowanych posiłków. Jednak dzięki różnym dodatkom możemy sprawić, że nawet proste dania nabiorą niezwykłego wyrazu. Dziś podpowiemy ci, jak przyrządzić jajecznicę z podgrzybkami, która zaskakuje wyjątkowym smakiem. Taki przepis do dobry sposób na urozmaicenie swojego śniadaniowego menu.
Jajecznica z podgrzybkami - łatwa receptura
Jajecznica w takim wydaniu wypełni twoją kuchnię pięknym zapachem. Aby była bardziej delikatna, można dodać do niej trochę wody gazowanej. Poza tym smak tego dania warto podkreślić różnymi przyprawami. W tym przypadku mogą to być zioła prowansalskie, oregano oraz bazylia. Z grzybami doskonale komponuje się też aromatyczny tymianek.
- kuchnia
Kuchnia polska
-
Czas przyg.
15 min
- Dla ilu osób
dla 1 osoby
Składniki
Składnik |
---|
250 g podgrzybków |
2 jajka |
50 ml wody gazowanej |
pieprz ziołowy |
sól |
zioła prowansalskie |
bazylia |
2 łyżki masła |
1 mała cebula |
tymianek |
Sposób przygotowania
- Podgrzybki oczyszczamy i kroimy na mniejsze części.
- Z cebuli pozbywamy się łupiny i drobno ją siekamy.
- Grzyby i posiekaną cebulę podsmażamy na patelni z dodatkiem masła.
- W naczyniu ubijamy jajka.
- Następnie dodajemy do nich wodę gazowaną i całość przelewamy na patelnię.
- Wszystko smażymy jeszcze przez chwilę na małym ogniu.
- Na koniec jajecznicę przyprawiamy do smaku.
Jajecznica z podgrzybkami - sposób podania
Jajecznica w tej jesiennej odsłonie przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom leśnych przysmaków. Najlepiej podawać ją ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Może być również serwowana jako dodatek do chrupiących naleśników. Poza tym do jej dekoracji warto wykorzystać natkę pietruszki, szczypiorek oraz listki bazylii.
Zobacz także: Ten błąd podczas suszenia grzybów popełniamy często. Sprawdź, czego dotyczy
Ocen artykuł