Zamknij
Jajecznica z awokado
fot. Shutterstock

Jajecznica z awokado smakuje wyśmienicie. W dodatku jest łatwa w przygotowaniu. Sprawdź, jak ją zrobić.

Zdrowe, pożywne śniadanie to podstawa udanego dnia. Warto zadbać o to, aby dostarczyło nam odpowiednią dawkę witamin i minerałów. Jeżeli o poranku brakuje ci zazwyczaj czasu na przygotowywanie skomplikowanych posiłków, sięgnij po przepis na jajecznicę z awokado. To błyskawiczne danie, które z pewnością na stałe zagości w twoim codziennym jadłospisie.

Jajecznica z awokado – łatwa receptura

Jeżeli jesteś fanem jajecznicy w różnych odsłonach, to ta receptura z pewnością także przypadnie ci do gustu. Wybierając awokado do swojego przepisu, zwróć uwagę na jego wygląd. Idealny owoc powinien mieć odpowiednio sprężystą skórkę bez widocznych przebarwień.

Śniadanie
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    20 min

  • Dla ilu osób

    dla 1 osoby

Składniki

Składnik
2 jajka
0,5 awokado
sól
pieprz ziołowy
bazylia
zioła prowansalskie
tymianek
2 łyżki masła
4 pomidorki koktajlowe
łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Z awokado pozbywamy się pestki i połowę jego miąższu drobno kroimy.
  2. Na rozgrzaną patelnię wlewamy roztrzepane jajka.
  3. Pod koniec smażenia dodajemy do nich pokrojone awokado i wszystko dokładnie mieszamy.
  4. Na koniec jajecznicę przyprawiamy do smaku.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Jajecznica z awokado – jak ją serwować?

Aby jajecznica pięknie prezentowała się na talerzu, warto ułożyć na niej kilka pokrojonych pomidorków koktajlowych. Można udekorować ją również natką pietruszki albo szczypiorkiem. Takie danie doskonale smakuje w połączeniu ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Warto po nie sięgać ze względu na zawartość awokado, które jest źródłem m.in. wielu witamin, kwasu foliowego oraz potasu.