Oceń
Jajecznica z awokado smakuje wyśmienicie. W dodatku jest łatwa w przygotowaniu. Sprawdź, jak ją zrobić.
Zdrowe, pożywne śniadanie to podstawa udanego dnia. Warto zadbać o to, aby dostarczyło nam odpowiednią dawkę witamin i minerałów. Jeżeli o poranku brakuje ci zazwyczaj czasu na przygotowywanie skomplikowanych posiłków, sięgnij po przepis na jajecznicę z awokado. To błyskawiczne danie, które z pewnością na stałe zagości w twoim codziennym jadłospisie.
Jajecznica z awokado – łatwa receptura
Jeżeli jesteś fanem jajecznicy w różnych odsłonach, to ta receptura z pewnością także przypadnie ci do gustu. Wybierając awokado do swojego przepisu, zwróć uwagę na jego wygląd. Idealny owoc powinien mieć odpowiednio sprężystą skórkę bez widocznych przebarwień.
- kuchnia
Kuchnia polska
-
Czas przyg.
20 min
- Dla ilu osób
dla 1 osoby
Składniki
Składnik |
---|
2 jajka |
0,5 awokado |
sól |
pieprz ziołowy |
bazylia |
zioła prowansalskie |
tymianek |
2 łyżki masła |
4 pomidorki koktajlowe |
łyżeczka soku z cytryny |
Sposób przygotowania
- Z awokado pozbywamy się pestki i połowę jego miąższu drobno kroimy.
- Na rozgrzaną patelnię wlewamy roztrzepane jajka.
- Pod koniec smażenia dodajemy do nich pokrojone awokado i wszystko dokładnie mieszamy.
- Na koniec jajecznicę przyprawiamy do smaku.
Jajecznica z awokado – jak ją serwować?
Aby jajecznica pięknie prezentowała się na talerzu, warto ułożyć na niej kilka pokrojonych pomidorków koktajlowych. Można udekorować ją również natką pietruszki albo szczypiorkiem. Takie danie doskonale smakuje w połączeniu ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Warto po nie sięgać ze względu na zawartość awokado, które jest źródłem m.in. wielu witamin, kwasu foliowego oraz potasu.
Ocen artykuł