Zamknij
Omlet ze szpinakiem
fot. Shutterstock

Omlet to idealna opcja na śniadanie. Tym razem podpowiemy ci, jak przyrządzić go z dodatkiem szpinaku. Będziesz zaskoczony, że jest to aż takie łatwe.

Szpinak na dobre zadomowił się w naszych kuchniach jako składnik wielu różnych dań. Znakomicie smakuje jako dodatek do sałatek, makaronu lub pierogów. Możesz przyrządzić z niego również wyśmienite ciasto. Jeżeli potrzebujesz inspiracji na pyszne i pożywne śniadanie, to ten omlet ze szpinakiem będzie strzałem w dziesiątkę. Jest puszysty, a przy tym zachwyca unikalnym smakiem.

Omlet ze szpinakiem – sprawdzony przepis

Omlet ze szpinakiem sprawdzi się jako szybkie śniadanie, jeżeli o poranku nie masz zbyt wiele czasu na sięganie po bardziej skomplikowane przepisy. Jest bardzo łatwy wykonaniu nawet dla osób, które na co dzień nie mają zbyt dużego doświadczenia kulinarnego. Warto pamiętać o tym, aby dodać do ciasta odrobinę wody gazowanej, dzięki czemu omlet będzie bardziej miękki i puszysty.

Śniadanie
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    20 min

  • Dla ilu osób

    dla 1 osoby

Składniki

Składnik
garść świeżych liści szpinaku
szklanka mąki
0,5 szklanki mleka
3 jajka
sól
pieprz ziołowy
bazylia
3 łyżki oliwy z oliwek
ząbek czosnku
2 łyżki masła
50 ml wody gazowanej

Sposób przygotowania

  1. Szpinak podsmażamy na patelni z dodatkiem masła oraz startego czosnku.
  2. Do miski wlewamy mleko, dodajemy mąkę, roztrzepane jajka, odrobinę wody gazowanej oraz szpinak.
  3. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku.
  4. Omlet smażymy z dwóch stron na oliwie z oliwek, aż nabierze złocistego kolorytu.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Omlet ze szpinakiem – jak go serwować?

Taki omlet to pyszna propozycja śniadaniowa dla całej rodziny. Doskonale smakuje w połączeniu z różnymi sałatkami warzywnymi oraz sosami. Aby lepiej prezentował się na talerzu, możesz udekorować go natką pietruszki lub posypać startym parmezanem albo serem feta.