Zamknij
Winogrona
fot. Shutterstock

Zupa winogronowa zaskoczy cię unikalnym smakiem. Sięgnij po tę sprawdzoną recepturę.

Jesienią warto wzbogacić swój jadłospis o apetyczne dania z sezonowych przysmaków. Dziś podpowiemy ci, jak przyrządzić zupę winogronową, która doskonale sprawdzi się jako szybki posiłek dla wszystkich domowników. Ten prosty przepis może okazać się niezwykle przydatny, gdy brakuje ci pomysłu na rodzinny obiad.

Zupa winogronowa - łatwa receptura

Zupa owocowa w takim wydaniu z pewnością trafi na listę twoich ulubionych jesiennych receptur. Ma delikatny smak, który pokochasz od pierwszego spróbowania. W dodatku jej przygotowanie nie jest skomplikowane i nie zajmie ci zbyt wiele czasu. Do jej przyrządzenia warto wykorzystać winogrona bezpestkowe.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    30 min

  • Dla ilu osób

    dla 2 osób

Składniki

Składnik
100 g winogron bezpestkowych
100 ml śmietanki do zup
łyżeczka cukru waniliowego
3 łyżki ksylitolu
szczypta cynamonu
2 szklanki wody

Sposób przygotowania

  1. Winogrona myjemy, umieszczamy w garnku i lekko je ugniatamy.
  2. Całość zalewamy wodą i  podgrzewamy na małym ogniu, aż uzyskamy gęstą masę.
  3. W trakcie dodajemy ksylitol, cukier waniliowy oraz cynamon.
  4. Wszystko dokładnie blendujemy.
  5. Na koniec dodajemy do tego śmietankę do zup.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Zupa winogronowa - sposób podania

Zupa w takiej odsłonie to danie, które idealnie sprawdzi się na jesienne dni. Doskonale smakuje serwowana na ciepło, jak i na zimno. Możesz posypać ją orzechami włoskimi lub płatkami migdałowymi. Do jej dekoracji warto wykorzystać także świeże owoce i listki mięty.

Zobacz także: 4 przepisy na odżywczy sok z winogron! Pomysły godne wypróbowania