Zamknij
Szparagi z jajkiem sadzonym
fot. Shutterstock

Nie masz pomysłu na śniadanie? Szparagi z jajkiem sadzonym nie tylko smakują wyśmienicie, ale też wyglądają na talerzu niezwykle apetycznie. Sprawdź, jak je zrobić.

Często o poranku brakuje nam czasu na zjedzenie pożywnego śniadania. Istnieje jednak wiele przepisów na dania, które są bardzo szybkie i łatwe do zrobienia. Wiosną warto wypróbować tę recepturę na szparagi z jajkiem sadzonym. Ich przyrządzenie nie jest czasochłonne. Poza tym jest to posiłek, który dostarczy ci wiele witamin i minerałów.

Szparagi z jajkiem sadzonym – łatwy przepis

Szparagi z jajkiem to pyszne połączenie w sam raz na poranny posiłek dla całej rodziny. Śniadanie w takim stylu z pewnością polubią wszyscy twoi domownicy. Jajka najprościej przyrządzić na patelni, ale równie dobrze smakują serwowane prosto z piekarnika.

Śniadanie
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    20 min

  • Dla ilu osób

    dla 3 osób

Składniki

Składnik
400 g zielonych szparagów
3 jajka
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz ziołowy
zioła prowansalskie
bazylia
100 g mozzarelli
łyżeczka cukru

Sposób przygotowania

  1. Na początek szparagi dokładnie myjemy, obieramy i pozbywamy się z nich końcówek.
  2. Następnie gotujemy je w osolonej wodzie z cukrem, aż staną się miękkie.
  3. Ser ścieramy na tarce.
  4. Jajka smażymy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek.
  5. Kiedy już będą gotowe, układamy je szparagach, posypujemy przyprawami oraz startą mozzarellą.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Szparagi z jajkiem sadzonym – jak je podawać?

Szparagi z jajkiem sadzonym możesz serwować na wiele sposób np. ze świeżym pieczywem. Warto również udekorować je natką pietruszki. Takie danie doskonale smakuje też w połączeniu z sosem serowym i beszamelowym. Możesz również podawać je z delikatnym jogurtem naturalnym, a ser mozzarella zamienić na inny ulubiony.

Zobacz także: Dodaj ten składnik do gotujących się szparagów. Będą zachwycać wyglądem