Zamknij
Szparagi w cieście francuskim
fot. Shutterstock

Jak zrobić szparagi w cieście francuskim? Te specjały warto serwować przy różnych okazjach. Oto sprawdzona receptura.

Jest wiele pomysłów na wykorzystanie szparagów w kuchni. Poza smakowitą zupą czy sałatką możesz przyrządzić je również w wersji zapiekanej. Połączenie tych sezonowych przysmaków oraz kruchego ciasta francuskiego nie ma sobie równych. Taka przekąska jest smaczna, a jednocześnie szybka i łatwa do zrobienia.

Szparagi w cieście francuskim – sprawdzony przepis

Ten przepis na szparagi w cieście francuskim z pewnością na stałe zagości w twojej kuchni. Sprawdzi się przy różnych okazjach. Takie przysmaki będą ciekawym urozmaiceniem menu podczas rodzinnych spotkań w ogrodzie. Można serwować je również jako dodatek do dań obiadowych. Do tego przepisu potrzebne będą szparagi zielone, które są łatwe w przygotowaniu i wyróżniają się wyrazistym, nieco gorzkim smakiem.

Przekąski
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    45 min

  • Dla ilu osób

    dla 8 osób

Składniki

Składnik
1 duży płat ciasta francuskiego
8 szparagów zielonych
50 g parmezanu
bazylia
sól
pieprz ziołowy
zioła prowansalskie
1 jajko
100 g kremowego serka o smaku śmietankowym

Sposób przygotowania

  1. Szparagi płuczemy w zimnej wodzie i pozbywamy się z nich twardych części.
  2. Ciasto francuskie kroimy na równej wielkości paski o szerokości ok. 1,5 cm i smarujemy je serkiem.
  3. Parmezan ścieramy na tarce.
  4. Szparagi posypujemy przyprawami i serem, owijamy ciastem francuskim i na koniec smarujemy żółtkiem.
  5. Całość umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza na ok. 30 minut.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Szparagi w cieście francuskim – sposób podania

Szparagi w takim wydaniu smakują niczym z najlepszej restauracji. Takie przekąski z pewnością zrobią wrażenie na wszystkich twoich domownikach i gościach. Przed podaniem warto polać je delikatnym sosem holenderskim lub beszamelowym oraz udekorować natką pietruszki albo aromatycznym koperkiem.

Zobacz także: Tofucznica ze szparagami sprawdzi się na śniadanie. Zaskakuje delikatnym smakiem