Zamknij
Szaszłyki z tofu
fot. Shutterstock

Szukasz pomysłu na grillowe przysmaki? Szaszłyki z tofu to idealna opcja dla osób będących na diecie wegetariańskiej. Sprawdź, jak je przyrządzić.

Zastanawiasz się, jak spędzić weekend majowy? Jeżeli w tym roku nie planujesz żadnego wyjazdu, warto skorzystać z pięknej pogody, zaprosić do siebie rodzinę oraz znajomych i wspólnie z nimi spędzić ten czas na grillowaniu. W majówkowym menu nie może zabraknąć smacznych szaszłyków. Te z dodatkiem tofu z pewnością będą kulinarnym hitem podczas rodzinnego spotkania.

Szaszłyki wegetariańskie z tofu – łatwy przepis

Szaszłyki w takim wydaniu są mniej kaloryczne od tych tradycyjnych. To idealna propozycja na grilla dla osób, którym zależy na utrzymaniu szczupłej sylwetki. Połączenie delikatnego tofu i warzyw nie ma sobie równych. Poza tym takie szaszłyki wyglądają niezwykle wiosennie i wprost trudno oderwać od nich wzrok.

Przekąski
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    45 min

  • Dla ilu osób

    dla 8 osób

Składniki

Składnik
500 g tofu
2 papryki czerwone
2 papryki żółte
2 papryki pomarańczowe
8 pieczarek
10 małych pomidorków koktajlowych
1 brokuł
sól
pieprz ziołowy
zioła prowansalskie
bazylia
0,5 szklanki oliwy z oliwek
3 łyżeczki soku z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Tofu odsączamy z nadmiaru wody i kroimy w kostkę.
  2. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki.
  3. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry.
  4. Papryki myjemy, a następnie kroimy w mniejszą kostkę.
  5. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy kolejno wszystkie składniki.
  6. Do oliwy z oliwek dodajemy cytrynę oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.
  7. Szaszłyki wkładamy do marynaty na ok. pół godziny, a następnie grillujemy je, aż się zarumienią.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Szaszłyki wegetariańskie z tofu – jak je serwować?

Szaszłyki z tofu to idealna przekąska na grilla, po którą chętnie będą sięgać wszyscy twoi goście. Do tych przysmaków warto przyrządzić różne sosy. Doskonale smakują z dipem pomidorowym lub czosnkowym. Możesz serwować je również z klasyczną musztardą lub jogurtem naturalnym. W każdej z tych wersji smakują nieziemsko.

Zobacz także: Rozlicz PIT i przekaż 1 procent Fundacji Radia ZET

loader