Zamknij
Krem z pieczonych buraków
fot. Shutterstock

Szukasz inspiracji na pyszne, świąteczne danie? Sprawdź, jak zrobić apetyczny krem z pieczonych buraków.

Buraki dzięki swoim walorom smakowym i odżywczym są chętnie wykorzystywane przez branżę kulinarną. Możesz przyrządzić z nich smaczną zupę, pożywną surówkę, a nawet dietetyczne chipsy. Warzywa te doskonale sprawdzą się również jako składnik świątecznych dań. Dziś podpowiemy ci, jak zrobić z nich pyszny krem, który z powodzeniem może zastąpić tradycyjny czerwony barszcz.

Krem z pieczonych buraków – sprawdzony przepis

Przygotowanie takiej zupy nie jest zbyt skomplikowane. To znakomita kulinarna propozycja, jeżeli chcesz zaskoczyć swoich gości unikalną potrawą. Smak i aromat kremu wzbogacimy intensywnymi przyprawami. W tym przypadku doskonale sprawdzą się zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa oraz imbir, dzięki któremu twoje danie nabierze świątecznego charakteru.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    60 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
1 kg buraków
1 l bulionu warzywnego
3 ząbki czosnku
2 małe cebule
korzeń pietruszki
2 łyżeczki soku z cytryny
sól
pieprz ziołowy
bazylia
zioła prowansalskie
imbir
2 łyżeczki miodu
gałka muszkatołowa
oliwa z oliwek
1 gałązka natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Buraki myjemy, obieramy, a następnie kroimy na mniejsze części.
  2. Pokrojone warzywa zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  3. Po wystygnięciu kroimy je w małą kostkę.
  4. Czosnek i korzeń pietruszki ścieramy na tarce na dużych oczkach.
  5. Cebulę obieramy ze skórki i drobno siekamy. Następnie podsmażamy ją na patelni z pozostałymi warzywami z dodatkiem oliwy z oliwek.
  6. Do gotującego się bulionu dodajemy podsmażone warzywa i całość trzymamy na gazie jeszcze przez kilka minut.
  7. Wszystko dokładnie blendujemy.
  8. Na koniec dodajemy do kremu miód oraz sok z cytryny i przyprawiamy go do smaku.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Krem z pieczonych buraków – jak go serwować?

Taki krem sprawdzi się jako pyszne świąteczne danie. Przed podaniem warto udekorować go posiekaną natką pietruszki lub listkiem świeżej bazylii. Jest to smaczna oraz zdrowa propozycja obiadowa. Buraki doskonale bowiem wpływają na pracę układu krwionośnego. Pomagają regulować poziom cholesterolu i wzmacniają odporność organizmu, co ma szczególne znaczenie w okresie zimowym. Co powiecie na zupę w takim świątecznym wydaniu?

loader