Zamknij

Świąteczne śniadanie na Boże Narodzenie

Adrianna Kostecka
05.12.2020
Aktualizacja: 05.12.2020 12:14
Świąteczne śniadanie na Boże Narodzenie
fot. Shutterstock

Zwykle na świąteczne śniadanie bożonarodzeniowe dojadamy to, co zostało z Wigilii. Ale może w tym roku spróbujemy inaczej?

Resztki z wigilijnego stołu na świąteczne śniadanie w Boże Narodzenie? Zwykle tak właśnie się kończy, ale może w tym roku zaskoczysz rodzinę świątecznym śniadaniem bożonarodzeniowym? Oto kilka naszych propozycji na śniadanie bożonarodzeniowe.

Chleb z orzechami włoskimi i żurawiną

Na świątecznym śniadaniu w Boże Narodzenie nie może zabraknąć chleba. Może zamiast kupować chleb, spróbujesz upiec go samodzielnie?

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży (lub 1 czubata łyżeczka instant)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 350 g wody

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozpuść w 3 łyżkach wody, dodaj cukier.
  2. Mąkę wsyp do dużej miski, dodaj sól, drożdże, posiekane orzechy oraz żurawinę, wszystko wymieszaj łyżką.
  3. Wlej wodę i ponownie wymieszaj. Przykryj i odstawi do wyrośnięcia na 2 godziny.
  4. Wyrośnięte ciasto wymieszaj łyżką, aby opadło.
  5. Do piekarnika wstaw garnek żaroodporny (bez przykrycia) o średnicy ok. 20–24 cm. Nastaw piekarnik na maksymalną temperaturę (około 250 stopni C) i nagrzewaj go razem z garnkiem.
  6. Gdy piekarnik i garnek będą już bardzo gorące, przełóż ciasto z miski do garnka, wyskrobując je łyżką. Wsuń garnek z powrotem do piekarnika, przykryj pokrywą i piecz przez 30 minut.
  7. Zdejmij pokrywę i piecz jeszcze przez ok. 10 minut (gdyby chleb zaczął się przypalać z wierzchu, możesz położyć na nim kawałek folii aluminiowej).
  8. Wyjmij z piekarnika i po przestudzeniu wyłóż na metalową kratkę w celu całkowitego ostudzenia.

Nie lubisz orzechów? Sprawdź przepis na pyszny chleb na drożdżach.

Pasztet z fasoli Piękny Jaś

Zamiast ciężkiego pasztetu mięsnego podaj na świąteczne śniadanie bożonarodzeniowe ten lekki i pyszny pasztet z fasoli.

Składniki:

  • 500 g suchej białej fasoli (np. Piękny Jaś)
  • 1 duża cebula
  • 2 duże pietruszki
  • ½ selera korzeniowego
  • gałązka rozmarynu
  • 2 łyżki masła lub oliwy
  • 150 g masła orzechowego (gładkiego, 100% orzechów ziemnych, bez cukru)
  • ½ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • 4 jajka

Przygotowanie:

  1. Dzień przed pieczeniem pasztetu namocz fasolę: wsyp do dużego garnka, zalej zimną wodą ok. 10 cm ponad poziom fasoli i odstaw na całą noc do namoczenia.
  2. Następnego dnia odcedź, wlej nową wodę (ok. 5 cm ponad poziom fasoli) i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 2½ godziny do miękkości. Mniej więcej w połowie gotowania dodaj szczyptę soli. Fasolkę odcedź i ostudź (pozostały wywar zachowaj).
  3. Upiecz warzywa: piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Cebulę, pietruszki i selera obierz i pokrój w kostkę. Ułóż na blaszce do pieczenia, dopraw solą i pieprzem, dodaj listki rozmarynu oraz roztopione masło lub oliwę, wymieszaj i wstaw do piekarnika. Piecz bez przykrycia przezok. 30 minut. Ostudź i odparuj, usuń rozmaryn.
  4. Ostudzoną fasolę i warzywa zmiel w maszynce do mielenia, dodaj masło orzechowe i gałkę muszkatołową.
  5. Dodawaj po łyżce wywar z gotowanej fasoli, gdyby masa była zbyt gęsta i sztywna.
  6. Masę dopraw solą i pieprzem. Na koniec wymieszać z jajkami.
  7. Włóż do długiej formy keksowej (ok. 36 cm długości) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 45 minut.Wyjmij, ostudź, włóż do lodówki na całą noc.

Schab pieczony w rękawie

Zachwycisz wszystkich, gdy zamiast kupionej w sklepie wędliny na świąteczne śniadanie w Boże Narodzenie podasz ten soczysty, pieczony w rękawie schab.

Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 1½ łyżeczki soli
  • 3–4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju roślinnego, np. rzepakowego
  • 1 łyżka gotowej przyprawy do mięsa lub grillowej
  • rękaw do pieczenia mięsa

Przygotowanie:

  1. Schab umyj i wysusz. Podziurkuj końcem noża. Miejsca nacięć wypełnij zmiażdżonym czosnkiem wymieszanym z ½ łyżeczki soli.
  2. Mięso dobrze natrzyj 1 łyżeczką soli, przyprawami oraz olejem. Zamknij szczelnie w naczyniu i wstawić do lodówki na dobę.
  3. Mięso przełóż do rękawa, pozostawiając dużo wolnego miejsca, zamknij klamrami i natnij widelcem folię, aby pozbyć się nadmiaru pary w trakcie pieczenia.
  4. Piecz przez godzinę w 180 st. C (grzanie góra–dół).

Nie musisz podawać resztek z Wigilii na świąteczne śniadanie w Boże Narodzenie. Możesz zaskoczyć bliskich własnoręcznie zrobionym chlebem i wędliną. Zamiast dojadać wigilijną kolację, zrób prawdziwe świąteczne śniadanie bożonarodzeniowe. A jeśli szukasz pomysłu na świąteczny obiad, wypróbuj trzy niezawodne przepisy na wyśmienity schab.