Oceń
Chcesz wprowadzić do swojej kuchni świąteczną atmosferę? Sprawdź, jak zrobić chrupiące ciastka z miodem i cynamonem.
Święta to idealny czas, aby zaskoczyć pozostałych domowników i gości pysznymi wypiekami. Korzenne pierniki, keks czy miodownik to obowiązkowe przysmaki w bożonarodzeniowym menu. Poza nimi warto sięgnąć również po inne przepisy na wyśmienite łakocie. Te ciastka z miodem i cynamonem nie tylko zachwycą cię swoim smakiem, ale też wniosą do twojego domu prawdziwy, świąteczny aromat.
Świąteczne ciastka z miodem i cynamonem – łatwy przepis
Zanim zabierzesz się za pieczenie tych ciastek, warto zadbać wcześniej o odpowiednią oprawę. Fartuch w bożonarodzeniowe motywy, ulubiona świąteczna piosenka w tle i foremki w kształcie gwiazdki lub choinki – wszystko to wprowadzi cię w radosny, świąteczny nastrój. Te pyszne smakołyki zrobisz błyskawicznie, nawet bez większego doświadczenia kulinarnego. Poznaj tę sprawdzoną recepturę.
- kuchnia
Kuchnia polska
-
Czas przyg.
30 min
- Dla ilu osób
dla 20 osób
Składniki
Składnik |
---|
500 g mąki |
0,5 kostki masła |
3 łyżki miodu |
2 łyżki śmietany |
2 łyżeczki cynamonu |
2 łyżki cukru |
2 jajka |
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia |
Sposób przygotowania
- W rondelku rozpuszczamy mało i pozostawiamy do wystygnięcia.
- Do dużego naczynia wsypujemy mąkę, cynamon oraz proszek do pieczenia. Dodajemy do tego miód, śmietanę, 2 żółtka oraz rozpuszczone masło.
- Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a następnie wyrabiamy z nich jednolite, gęste ciasto, które dokładnie rozwałkowujemy.
- Z gotowego ciasta wycinamy za pomocą foremek dowolne kształty.
- Nasze smakołyki pieczemy w temperaturze 180 st. Celsjusza przez ok. 15-20 minut, aż staną się rumiane.
Świąteczne ciastka z miodem i cynamonem – jak je serwować?
Takie ciastka to znakomita świąteczna przekąska. Aby podkreślić ich smak, możesz polać je lukrem lub posypać cukrem pudrem. Doskonale komponują się z gorącą czekoladą lub aromatyczną kawą. Lubicie takie słodkie przekąski?
Ocen artykuł