Zamknij
Surówka z pora ze śliwkami
fot. Shutterstock

Surówka z pora ze śliwkami smakuje wybornie, a przy tym zawiera wiele cennych składników odżywczych. Oto sprawdzony przepis.

Por ze względu na swój charakterystyczny smak i aromat doskonale sprawdza się jako składnik różnych dań. Ponadto jest lekkostrawny, w związku z czym może być spożywany przez osoby będące na diecie. Jesienią warto przyrządzić z niego rozgrzewającą zupę, która doda ci energii na cały dzień. Znakomicie smakuje również w formie surówki z dodatkiem słodkich, soczystych śliwek. Podpowiadamy, jak ją zrobić.

Surówka z pora ze śliwkami – łatwy przepis

Taka surówka idealnie sprawdzi się jako dodatek do drugiego dania. Intensywny smak pora w połączeniu ze słodkimi owocami stanowi unikalną kombinację, której nie można się oprzeć. Do tego przepisu najlepiej wybrać śliwki węgierki, które wyróżniają się delikatnym, soczystym miąższem.

Przekąski
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    20 min

  • Dla ilu osób

    dla 1 osoby

Składniki

Składnik
1 por
8 śliwek
pieprz ziołowy
sól
bazylia
3 łyżki jogurtu naturalnego
łyżeczka soku z cytryny
1 jabłko

Sposób przygotowania

  1. Por kroimy w cienkie plasterki, a następnie zalewamy go na chwilę gorącą wodą.
  2. Śliwki myjemy, pozbywamy się z nich pestek i kroimy na drobne kawałki.
  3. Jabłka po umyciu obieramy ze skórki, a następnie ścieramy je na tarce.
  4. Odsączony por łączymy z owocami, dodajemy jogurt naturalny, sok z cytryny oraz przyprawy do smaku.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Surówka z pora ze śliwkami – właściwości odżywcze

Spożywanie takiej surówki może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Por to źródło witaminy A, C i E oraz tych z grupy B. Ponadto działa przeciwbakteryjnie i pomaga oczyszczać organizm z toksyn. Z kolei śliwki doskonale wpływają na układ pokarmowy i mają właściwości antyoksydacyjne. Sięgniecie po taki przysmak?