Zamknij
Surówka z młodej kapusty - prosty przepis
fot. Shutterstock

Młoda kapusta to jedno z najpyszniejszych warzyw, z jakich można zrobić surówkę. Zobacz, jak przygotować ten idealny dodatek do obiadu.

Przekąski
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    15 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
1/2 główki młodej kapusty
3 ogórki gruntowe
2 marchewki
Pęczek szczypioru
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy
Sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Kapustę dokładnie myjemy i suszymy. Następnie siekamy ją drobno, wrzucamy do miski i posypujemy solą. Tak przygotowaną odstawiamy na około 20 minut, żeby kapusta zmiękła. Po tym czasie odcedzamy ją z soku, który wypuściła i ponownie wrzucamy do miski. 
  2. Ogórki obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  3. Szczypior myjemy i siekamy. 
  4. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  5. Wszystkie składniki razem mieszamy. Dodajemy majonez i musztardę, a następnie doprawiamy surówkę do smaku solą i pieprzem. 
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Młoda kapusta - co można z niej przygotować? 

Młoda kapusta to przepyszne warzywo pełne drogocennych właściwości odżywczych. Warto zatem wykorzystać sezon, gdy możemy przyrządzić z niej naprawdę pyszne dania.

W polskiej kuchni znajdziecie różne przepisy na młodą kapustę. Najpopularniejsza jest oczywiście kapusta zasmażana. Możecie przygotować również kapuśniak z młodej kapusty oraz gołąbki z młodej kapusty. Warto też sięgnąć po przepisy z kuchni zagranicznej. Świetną opcją na lato jest zupa minestrone z młodą kapustą. 

Takie warzywo doskonale sprawdza się również w formie dodatku do obiadu. Możecie przygotować pyszną surówkę z młodej kapusty z powyższego przepisu. Są jednak też inne receptury. Zobaczcie, co jeszcze można dodać do takiej surówki. 

Surówka z młodej kapusty - co jeszcze można dodać?

Surówka z młodej kapusty z ogórkiem i majonezem to jeden z pomysłów. Świetnymi dodatkami do takiego warzywa będą jednak również: 

  • marchewka,
  • koperek,
  • śmietana,
  • pomidory,
  • rzodkiewka,
  • natka pietruszki. 

Surówka z młodej kapusty - jak przechowywać? 

Surówka z młodej kapusty to rewelacyjny dodatek do obiadu, np. tradycyjnego kotleta schabowego i młodych ziemniaków z koperkiem. Gdy już ją przygotujesz, może się zdarzyć, że nie zjesz jej w całości. Wówczas możesz ją przechować na kolejny dzień.

Żeby przetrzymać surówkę z młodej kapusty, najlepiej włożyć ją do hermetycznie zamykanego pojemnika i wstawić do lodówki. Na drugi dzień będzie smakować jak świeża. Pamiętaj jednak, żeby nie przechowywać jej dłużej niż dwa dni, warzywa bowiem szybko się psują. Zwłaszcza z dodatkiem majonezu lub śmietany. 

Zobacz także: Co zrobić z botwinki? To warzywo można wykorzystać nie tylko do zupy

Ziemniaki można wykorzystać w wielu daniach. Sprawdź, czy znasz je wszystkie. Niektóre potrawy mogą cię zaskoczyć.

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?