Zamknij
Surówka
fot. Shutterstock

Chcesz wzbogacić smak swojego obiadu? Sięgnij po przepis na smaczną surówkę z marchewki i jabłka.

Marchewka ze względu na swój znakomity smak i właściwości odżywcze cieszy się dużą popularnością w naszych kuchniach. Doskonale sprawdza się jako składnik zup, koktajli, a nawet pysznych deserów. Zimą warto zrobić z niej surówkę do obiadu, która nie tylko apetycznie wygląda, ale również jest bardzo zdrowa. Jej smak wzbogacimy soczystym jabłkiem.

Surówka z marchewki i jabłka – łatwy przepis

Surówka w takim wydaniu doskonale sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych i mącznych. Jej przygotowanie zajmie ci dosłownie chwilę. Do tego przepisu możesz wykorzystać dowolną odmianę jabłek. Pamiętaj również o tym, aby marchew przechowywać w chłodnym miejscu, dzięki czemu dłużej zachowa swoją świeżość i walory smakowe.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    15 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
4 marchewki
2 jabłka
2 łyżeczki soku z cytryny
100 ml gęstego jogurtu naturalnego
łyżeczka cukru brzozowego
sól
pieprz ziołowy

Sposób przygotowania

  1. Marchewki oraz jabłka myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce.
  2. Dodajemy do tego jogurt naturalny oraz sok z cytryny.
  3. Na koniec surówkę przyprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Surówka z marchewki i jabłka – właściwości odżywcze

Surówka w takiej odsłonie jest smaczna, a przy tym bardzo zdrowa. Marchewka to bowiem źródło beta-karotenu, który doskonale wpływa na wzrok oraz kondycję skóry. Warzywo to zawiera również wapń, fosfor i magnez oraz sporą ilość witaminy C.

Nie możemy zapominać również o licznych właściwościach zdrowotnych jabłek, które są bogactwem błonnika pokarmowego. Ich regularne spożywanie reguluje pracę układu pokarmowego i pomaga zachować szczupłą sylwetkę.