Zamknij
Surówka z dyni
fot. Shutterstock

Chcesz wzbogacić smak swojego obiadu? Sięgnij po przepis na surówkę z dynią i z cynamonem. To prawdziwa bomba witaminowa.

Jesienią warto sięgać po różne sezonowe warzywa, które są źródłem witamin i minerałów niezbędnych dla zdrowia. Dynia sprawdzi się w tym przypadku wyśmienicie. Doskonale nadaje się bowiem jako składnik pożywnych zup, koktajli, a nawet smacznych deserów. Tym razem zdradzimy ci przepis na smaczną surówkę z dyni z dodatkiem cynamonu, któremu przypisuje się wręcz magiczne właściwości.

Surówka z dyni i z cynamonem – łatwy przepis

Surówka w takiej jesiennej odsłonie to idealny dodatek do obiadu. Znakomicie wzbogaci smak potraw mięsnych lub mącznych. Sprawdzi się również jako samodzielna szybka przekąska między posiłkami w zestawieniu ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Podpowiadamy, jak ją zrobić.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    20 min

  • Dla ilu osób

    dla 3 osób

Składniki

Składnik
1 mała dynia piżmowa lub hokkaido
2 marchewki
2 łyżki miodu
łyżeczka cynamonu
łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Dynię myjemy, obieramy i pozbywamy się z niej pestek. Następnie jej miąższ ścieramy na tarce na dużych oczkach.
  2. Łączymy ją ze startą marchewką i skrapiamy sokiem z cytryny.
  3. Dodajemy miód, cynamon i wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Surówka z dyni i z cynamonem – właściwości odżywcze

Taką surówkę z dodatkiem cynamonu można przed podaniem posypać ziarnami dyni. To smaczna, a jednocześnie zdrowa propozycja kulinarna. Dynia zawiera bowiem wiele witamin i minerałów niezbędnych dla zdrowia. Ponadto jest źródłem łatwo przyswajalnego błonnika, który reguluje pracę jelit i zapewnia uczucie sytości przez dłuższy czas. Cynamon to z kolei przyprawa o właściwościach przeciwwirusowych, antybakteryjnych i przeciwzapalnych. Skusicie się na taką surówkę?