Zamknij

Sprawdź nasz znakomity kisiel żurawinowy na Wigilię

Adrianna Kostecka
04.12.2020
Aktualizacja: 04.12.2020 18:11
Kisiel żurawinowy na wigilijnym stole
fot. Shutterstock

Czy warto podać kisiel żurawinowy na Wigilię? Oczywiście, że warto! To nieskomplikowany i nad wyraz szybki w przygotowaniu deser. A co najważniejsze, ma niezwykłe właściwości zdrowotne.

Podstawowe dania wigilijne masz już gotowe. Zastanawiasz się, czy jest sens pokusić się o przygotowanie jeszcze jednego? Rozwiewamy Twoje wątpliwości, albowiem desery owocowe nie wymagają wiele pracy, a efekty są znakomite. Lekka konsystencja i nieco kwaskowaty smak kisielu wigilijnego z żurawiny zadowolą tych gości, którzy nie przepadają za słodkim sernikiem czy makowcem. Tym bardziej że obfitość potraw na świątecznym stole może spowodować, że chętniej sięgniemy po zdrowy deser owocowy. Dowiedz się, jak przygotować żurawinowy kisiel.

Dlaczego kisiel żurawinowy na Wigilię?

Świeża żurawina jest dostępna od września do stycznia, a zatem idealnie pasuje do wykorzystania w kuchni w okresie świątecznym jako owoc sezonowy. Jej właściwości odżywcze również nie pozostają bez znaczenia. Owoce żurawiny zawierają witaminy z grupy B, a także witaminy A, C i E. Bogate są również w karoten i błonnik. Kisiel przygotowany z żurawiny będzie równie wartościowy jak świeże owoce, ponieważ podczas gotowania owoce żurawiny nie tracą wartości odżywczych.

Wartości zdrowotne żurawiny, o których mówi się najczęściej, obejmują jej zbawienne działanie na układ moczowy. Jednak dzięki zawartości proantocyjanidyn jedzenie żurawiny wpływa ochronnie na nasz układ pokarmowy, zwłaszcza żołądek i wątrobę. Wśród pysznych potraw, z których każdej należy spróbować, kisiel żurawinowy na Wigilię będzie idealnym wyborem.

Kisiel żurawinowy wigilijny – przepis

Przygotowanie kisielu z żurawiny jest bardzo szybkie i proste, szczególnie jeśli zdecydujesz się drobno zmiksować owoce przed ugotowaniem. Owoce żurawiny zawierają spore ilości pektyny – naturalnej substancji żelującej, a zatem nie musisz dodawać do deseru zbyt dużo skrobi.

Składniki:

  • 500 g żurawiny (może być mrożona)
  • 500 ml wody
  • 1 laska cynamonu
  • 5 goździków
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej

Przygotowanie:

  1. Żurawinę zblenduj lub rozgnieć, zalej wodą i dodaj cukier, cynamon i goździki.
  2. Zblendowaną żurawinę gotuj ok. 5 minut, jeśli zaś używasz rozgniecionych owoców, gotuj je 15–30 minut do momentu, aż całkowicie się rozgotują.
  3. Następnie wyjmij goździki, laskę cynamonu i przetrzyj żurawinę przez sito do osobnego garnka.
  4. Skrobię ziemniaczaną lub kukurydzianą wymieszaj ze szklanką wody i wlej mieszankę do ugotowanej żurawiny.
  5. Starannie połącz składniki i ciągle mieszając, gotuj na małym ogniu przez kilka sekund aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  6. Otrzymany deser przelej do pucharków uprzednio wypłukanych zimną wodą.

Wigilijny kisiel żurawinowy jest już gotowy do podania.

Jako danie postne deser podawany jest bez dodatków, ale na co dzień możesz go urozmaicić na przykład bitą śmietaną, mlekiem migdałowym lub waniliowym.

Kisiel żurawinowy na Wigilię – podsumowanie

Jeśli szukasz alternatywy do typowych deserów świątecznych, czyli ciast takich jak sernik czy makowiec, kisiel żurawinowy na Wigilię będzie doskonałym rozwiązaniem. Podarujesz swoim gościom smaczne i lekkie danie, a do tego nie zmęczysz się przygotowaniami. Pamiętaj także, że kisiel z żurawiny ma całe mnóstwo wartości odżywczych i zdrowotnych, niezwykle przydatnych po obfitej kolacji świątecznej. Jeśli przechowujesz w zamrażarce świeże owoce, możesz przyozdobić nimi deser i dopełnić dzieła kleksem z bitej śmietany.

A żeby nie było Ci za słodko, sprawdź nasze przepisy na śledzie z żurawiną.

Zobacz także: 3 sprawdzone przepisy na domowy kisiel. Przygotowanie nie zajmie ci więcej niż 5 minut!