Zamknij
Spaghetti z tofu
fot. Shutterstock

Spaghetti z tofu zaskakuje swoim delikatnym, unikalnym smakiem. Będziesz zaskoczony, że można zrobić je tak szybko.

Spaghetti to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni włoskiej, które możesz przyrządzać na wiele różnych sposobów z ulubionymi składnikami. Makaron na spaghetti przeważnie gotuje się 10-13 minut. W czasie  gotowania warto wlać do niego odrobinę oliwy z oliwek, dzięki czemu nie będzie się kleił. Smak tego dania w dużej mierze zależy od wyboru odpowiednich dodatków. Tym razem zdradzimy ci przepis na pyszne spaghetti z tofu, dzięki któremu poczujesz się w swoim domu jak w słonecznej Italii.

Spaghetti z tofu – sprawdzony przepis

Jeżeli znudziło ci się spaghetti bolognese lub tradycyjna carbonara, koniecznie sięgnij po ten przepis. Makaron z dodatkiem tofu jest łatwy w przygotowaniu, a jego smak zachwyci nawet najbardziej wymagających miłośników włoskiej kuchni. W dodatku zrobisz go naprawdę szybko, więc to idealna opcja dla osób, które nie mają czasu na gotowanie.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia włoska

  • Czas przyg.

    30 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
200 g makaronu spaghetti
200 g tofu
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
bazylia w formie przyprawy
sól
pieprz ziołowy
kilka listków świeżej bazylii
150 g suszonych pomidorów
10 oliwek

Sposób przygotowania

  1. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
  2. Kawałki tofu wrzucamy na patelnię z dodatkiem oliwy z oliwek i podsmażamy. Dodajemy do niego starty czosnek, pokrojone na pół oliwki i suszone pomidory.
  3. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.
  4. Makaron łączymy z warzywami i tofu.
  5. Gotowe danie dekorujemy listkami bazylii.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Spaghetti z tofu – pomysł na obiad

Spaghetti z tofu to pyszna obiadowa propozycja dla całej rodziny i jednocześnie idealny pomysł na danie, kiedy musisz przygotować coś na szybko. Przepis ten możesz wzbogacać o inne ulubione warzywa, które jeszcze bardziej podkreślą jego smak, np. świeże liście szpinaku. A jakie są wasze najbardziej ulubione włoskie potrawy?