Zamknij
Spaghetti z grzybami
fot. Shutterstock

Chętnie sięgasz w swojej kuchni po przepisy na dania z grzybami? Sprawdź, jak zrobić spaghetti z dodatkiem prawdziwków.

Jesień to dobry czas na różne kulinarne eksperymenty. Ta pora roku zaskakuje nas bowiem bogactwem różnych przysmaków, które warto włączyć do swojego menu. Jeżeli jesteś miłośnikiem włoskiej kuchni, z pewnością przypadnie ci do gustu przepis na spaghetti, ale w nieco jesiennym wydaniu, bo z dodatkiem apetycznych prawdziwków.

Przepisy na jesień: spaghetti z prawdziwkami

Spaghetti z prawdziwkami to doskonała propozycja na szybki jesienny obiad. Do jego przygotowania wystarczy kilka łatwo dostępnych składników. Pamiętaj, aby przed zabraniem się do pracy dokładnie oczyścić grzyby. Najlepiej zrobić to przy użyciu specjalnego pędzelka. Możesz je również delikatnie opłukać.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia włoska

  • Czas przyg.

    45 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
400 g makaronu spaghetti
300 g prawdziwków
500 ml śmietany do zup i sosów
łyżka mąki
200 g parmezanu
sól
pieprz
bazylia
kardamon
tymianek
2 łyżki masła
ząbek czosnku
1 cebula

Sposób przygotowania

  1. Prawdziwki oczyszczamy i kroimy na mniejsze części.
  2. Czosnek wyciskamy przez praskę.
  3. Cebulę obieramy i drobno siekamy.
  4. Grzyby wraz z warzywami dusimy na patelni z dodatkiem masła.
  5. Pod koniec dodajemy do tego śmietankę, odrobinę mąki oraz przyprawy.
  6. Całość dokładnie mieszamy.
  7. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  8. Następnie dodajemy do niego sos grzybowy.
  9. Na koniec danie posypujemy startym parmezanem.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Spaghetti z prawdziwkami - sposób podania

Spaghetti z dodatkiem prawdziwków prezentuje się na stole niezwykle apetycznie i zachwyca pięknym aromatem. Do jego dekoracji możesz wykorzystać natkę pietruszki albo liście bazylii. Poza tym takie danie warto posypać orzechami włoskimi lub płatkami migdałowymi.

Zobacz także: Marynujesz grzyby w ten sposób? Lepiej tego nie rób

loader