Zamknij
Spaghetti z dynią
fot. Shutterstock

Uwielbiasz spaghetti w różnych odsłonach? W takim razie koniecznie musisz sięgnąć po ten przepis. Główną rolę odgrywa w nim dynia.

Spaghetti to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni włoskiej. Makaron wzbogacony o dodatkowe składniki to znakomity pomysł na obiad dla całej rodziny. Szczególnie jeśli nie dysponujesz zbyt dużą ilością czasu, a chcesz zaskoczyć swoich bliskich pyszną kulinarną ucztą.

Spaghetti z dynią - przepis

Jeżeli znudziło ci się spaghetti w tradycyjnej odsłonie, warto pokusić się o jego jesienną wersję z dodatkiem sezonowych warzyw. Dynia sprawdzi się w tym przypadku znakomicie. Ze względu na swoje walory smakowe i odżywcze znakomicie nadaje się do przyrządzania różnych potraw. Ten przepis na spaghetti nie jest skomplikowany i bez problemu możesz wykonać je w swojej kuchni. Jego smak warto wzbogacić o aromatyczne przyprawy, np. bazylię lub zioła prowansalskie.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia włoska

  • Czas przyg.

    30 min

  • Dla ilu osób

    dla 3 osób

Składniki

Składnik
300 g makaronu spaghetti
1 średniej wielkości dynia
ząbek czosnku
1 cebula
sól
pieprz
bazylia
zioła prowansalskie
parmezan
3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Dynię kroimy, pozbywamy się gniazda nasiennego i dokładnie blendujemy.
  2. Cebulkę kroimy w cienkie paseczki i podsmażamy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Następnie dodajemy starty czosnek i puree z dyni. Wszystko trzymamy na patelni pod przykryciem na małym ogniu jeszcze przez ok. 5 minut i na koniec przyprawiamy dla smaku.
  3. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek. Po ugotowaniu mieszamy go z sosem z patelni.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Spaghetti z dynią – jak serwować?

Makaron spaghetti warto przed podaniem posypać delikatnie odrobiną parmezanu. Jego wierzch można udekorować również pestkami dyni lub natką pietruszki. Taka potrawa jest nie tylko smaczna, ale również pożywna. Dynia zawiera w sobie wiele ważnych dla zdrowia witamin i minerałów. To także źródło błonnika, który usprawnia pracę jelit. Wykazuje również silne działanie przeciwzapalne. Lubicie spaghetti w takiej odsłonie?