Zamknij
Spaghetti z soczewicą
fot. Shutterstock

Chcesz wprowadzić do swojej kuchni odrobinę włoskiego klimatu? Sięgnij po ten przepis na spaghetti bolognese, ale tym razem z dodatkiem soczewicy.

Spaghetti bolognese to obok pizzy jedno z najbardziej popularnych dań kuchni włoskiej. Sekret jego niezwykłego smaku tkwi w odpowiednio dobranych, wysokiej jakości składnikach. Zazwyczaj taki makaron przygotowywany jest z dodatkiem mięsnego sosu bolońskiego, ale tym razem podpowiemy ci, jak zrobić jego wegetariańską wersję z soczewicą.

Spaghetti bolognese z soczewicą - łatwy przepis

Takie danie to znakomita propozycja kulinarna dla osób będących na diecie wegetariańskiej. W dodatku przygotujesz je błyskawicznie. W przypadku tego przepisu duże znaczenie ma sposób gotowania makaronu. Jeżeli ma mieć on formę al dente, najlepiej gotować go bez przykrycia maksymalnie przez 7-8 minut.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia włoska

  • Czas przyg.

    40 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
opakowanie makaronu spaghetti
250 g zielonej soczewicy
1 cebula
1 pietruszka
2 marchewki
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
zioła prowansalskie
bazylia
oregano
pieprz ziołowy
sól
3 gałązki natki pietruszki
puszka pomidorów

Sposób przygotowania

  1. Opłukaną soczewicę zalewamy wodą, a następnie odstawiamy.
  2. Cebulę, marchewkę, pietruszkę i czosnek obieramy, po czym ścieramy je na tarce na średnich oczkach.
  3. Warzywa podsmażamy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek.
  4. Dodajemy pomidory z puszki oraz soczewicę. Całość dusimy pod przykryciem jeszcze przez ok. godzinę, co jakiś czas mieszając wszystkie składniki.
  5. Całość przyprawiamy do smaku.
  6. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie łączymy go z sosem.
  7. Natkę pietruszki drobno siekamy, a następnie dekorujemy nią danie.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Spaghetti bolognese z soczewicą - właściwości odżywcze

Spaghetti w takiej odsłonie to pyszna kulinarna podróż wprost do słonecznej Italii. To smaczne danie z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom włoskiej kuchni. Ponadto zawarta w nim soczewica ma wiele właściwości odżywczych i zdrowotnych. Przede wszystkim jest bogatym źródłem białka, niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawiera również błonnik, który pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego. Jakie są wasze ulubione włoskie potrawy?