Oceń
Chcesz wzbogacić smak swojego obiadu? Wypróbuj naszą recepturę na delikatny sos grzybowy. To prawdziwa uczta dla podniebienia.
Grzyby dzięki swoim walorom smakowym i odżywczym są chętnie wykorzystywane w kuchni jako dodatek do różnych potraw. Znakomicie nadają się do smażenia i suszenia. Dania z dodatkiem grzybów cieszą się również dużą popularnością podczas świąt. Możesz przyrządzić z nich wigilijną zupę, smaczne pierogi lub uszka. Tym razem podpowiemy ci, jak zrobić z nich aromatyczny sos, który może być znakomitym dodatkiem do dań mięsnych lub mącznych.
Sos grzybowy – sprawdzony przepis
Taki sos przyrządzisz błyskawicznie. Dzięki niemu każda potrawa nabierze wyjątkowego charakteru. Jego delikatna, kremowa konsystencja oraz niezwykły smak i aromat z pewnością podbiją serca wszystkich twoich domowników. Do tego przepisu idealnie będą się nadawały kurki, borowiki lub podgrzybki.
- kuchnia
Kuchnia polska
-
Czas przyg.
40 min
- Dla ilu osób
dla 4 osób
Składniki
Składnik |
---|
0,5 kg grzybów leśnych |
pęczek natki pietruszki |
2 cebule |
ząbek czosnku |
pieprz ziołowy |
sól |
zioła prowansalskie |
tymianek |
łyżka oliwy z oliwek |
250 ml śmietany do zup i sosów |
2 łyżki masła |
Sposób przygotowania
- Na początku grzyby dokładnie oczyszczamy, kroimy na mniejsze części i płuczemy.
- Cebulę drobno siekamy, a następnie podsmażamy ją na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Następnie dodajemy do niej starty czosnek, masło oraz grzyby.
- Całość dusimy z pod przykryciem, aż grzyby staną się miękkie.
- Odrobinę sosu łączymy ze śmietaną w oddzielnym naczyniu, a następnie wylewamy wszystko znów na patelnię i dokładnie mieszamy.
- Całość doprawiamy do smaku.
Sos grzybowy – z czym podawać?
Taki sos znakomicie sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych, makaronu lub ryżu. Doskonale komponuje się również z plackami ziemniaczanymi. Aby wzbogacić jego smak, warto dodać do niego posiekaną natkę pietruszki lub koperek. A w jakiej wersji wy lubicie spożywać go najbardziej?
Ocen artykuł