Zamknij
Sos grzybowy
fot. Shutterstock

Chcesz wzbogacić smak swojego obiadu? Wypróbuj naszą recepturę na delikatny sos grzybowy. To prawdziwa uczta dla podniebienia.

Grzyby dzięki swoim walorom smakowym i odżywczym są chętnie wykorzystywane w kuchni jako dodatek do różnych potraw. Znakomicie nadają się do smażenia i suszenia. Dania z dodatkiem grzybów cieszą się również dużą popularnością podczas świąt. Możesz przyrządzić z nich wigilijną zupę, smaczne pierogi lub uszka. Tym razem podpowiemy ci, jak zrobić z nich aromatyczny sos, który może być znakomitym dodatkiem do dań mięsnych lub mącznych.

Sos grzybowy – sprawdzony przepis

Taki sos przyrządzisz błyskawicznie. Dzięki niemu każda potrawa nabierze wyjątkowego charakteru. Jego delikatna, kremowa konsystencja oraz niezwykły smak i aromat z pewnością podbiją serca wszystkich twoich domowników. Do tego przepisu idealnie będą się nadawały kurki, borowiki lub podgrzybki.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    40 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
0,5 kg grzybów leśnych
pęczek natki pietruszki
2 cebule
ząbek czosnku
pieprz ziołowy
sól
zioła prowansalskie
tymianek
łyżka oliwy z oliwek
250 ml śmietany do zup i sosów
2 łyżki masła

Sposób przygotowania

  1. Na początku grzyby dokładnie oczyszczamy, kroimy na mniejsze części i płuczemy.
  2. Cebulę drobno siekamy, a następnie podsmażamy ją na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Następnie dodajemy do niej starty czosnek, masło oraz grzyby.
  3. Całość dusimy z pod przykryciem, aż grzyby staną się miękkie.
  4. Odrobinę sosu łączymy ze śmietaną w oddzielnym naczyniu, a następnie wylewamy wszystko znów na patelnię i dokładnie mieszamy.
  5. Całość doprawiamy do smaku.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Sos grzybowy – z czym podawać?

Taki sos znakomicie sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych, makaronu lub ryżu. Doskonale komponuje się również z plackami ziemniaczanymi. Aby wzbogacić jego smak, warto dodać do niego posiekaną natkę pietruszki lub koperek. A w jakiej wersji wy lubicie spożywać go najbardziej?

loader