Zamknij

Jaki sos do grilla będzie odpowiedni? Najlepsze dipy do mięs i warzyw

07.07.2021 13:15
Sos do grilla i grillowanych warzyw: z ketchupem, czosnkowy, z ogórkiem konserwowym, tzatziki
fot. Shutterstock

Sos do grilla potrafi podkręcić smak nawet najbardziej tradycyjnych potraw. Sprawdź, jak przyrządzić idealne dipy do mięs i warzyw.

Są wakacje, zatem sezon grillowy w pełni uważamy za otwarty. Często przyjęcia barbecue warto jednak urozmaicać oryginalnym menu. Nie trzeba jednak wymyślać niekonwencjonalnych potraw, żeby zachwycić wszystkich smakiem. Wystarczy przygotować odpowiednie sosy do grilla, które sprawdzą się zarówno do mięs, jak i warzyw. Podpowiadamy, jak przyrządzić dipy z ketchupem, czosnkiem, a nawet ogórkiem konserwowym. Sprawdź, który z naszych przepisów posmakuje ci najbardziej.

Zobacz także:  Zimne przekąski na grilla. 5 pomysłów na przystawkę lub dodatek do dań z rusztu

Sos do grillowanych warzyw

Oczywiście najpopularniejsze są różnego rodzaju mięsa z grilla. Zanim przejdziemy jednak do dipów, które będą do nich pasować, podpowiemy wam najpierw przepis na sos do grillowanych warzyw.

Sos curry świetnie sprawdzi się w połączeniu z grillowanymi batatami, ziemniakami, cukinią, bakłażanem, a nawet marchewką. 

Składniki:  

  • 4 łyżki śmietany,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 6 łyżeczek curry.

Śmietanę mieszamy z majonezem i curry. Tak przygotowanym sosem polewamy warzywa. 

Zobacz także:  Podpowiadamy, jak zrobić najpopularniejsze sosy. Te przepisy są banalnie proste

Sos do grilla z ketchupem

Domowy ketchup jest świetnym dodatkiem do grilla. Na jego bazie można jednak stworzyć także wyśmienity sos. 

Składniki: 

  • 4 łyżki ketchupu,
  • 4 łyżki majonezu,
  • pieprz, 
  • papryka słodka i ostra. 

Majonez mieszamy z ketchupem. Następnie przyprawiamy sos pieprzem oraz paprykami. Tak przyrządzony dip świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięsa mielonego z grilla lub skrzydełek w Coca-Coli

Zobacz także:  Ketchup z cukinii to zdrowa wersja najpopularniejszego dodatku do dań. Zobacz, jak go zrobić

Sos do grilla czosnkowy

Sos czosnkowy to jeden z najpopularniejszych dipów, który przyrządzamy na imprezy, ale też na grilla. Znamy sposób na jego błyskawiczne przygotowanie.

Składniki: 

  • 4 łyżki śmietany,
  • 4 łyżki majonezu, 
  • 4 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz,
  • suszone oregano. 

Śmietanę mieszamy z majonezem. Do tego dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Całość mieszamy i podajemy jako dodatek np. do szaszłyków lub ziemniaków z grilla

Zobacz także:  3 sposoby na pysznego pstrąga. Jak przyrządzić go na patelni, z grilla i na parze?

Sos do grilla z ogórkiem konserwowym

Ogórki konserwowe są rewelacyjnym dodatkiem do grilla. Można podać je solo lub pokroić i stworzyć z ich dodatkiem pyszny sos do mięs oraz warzyw. 

Składniki: 

  • 4 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka ketchupu,
  • 1 łyżeczka musztardy, 
  • chilli w proszku,
  • 100 g ogórków konserwowych, 
  • sól i pieprz.

Ogórki pokrój w drobną kostkę. Dodaj do nich majonez, ketchup, musztardę i przyprawy. Wszystko razem wymieszaj. Ten sos świetnie sprawdzi się jako dodatek do kaszanki z grilla lub karkówki z grilla. Warto też podać smażone ogórki konserwowe, które są świetną przekąską zamiast chipsów. 

Zobacz także:  Ta sałatka z kalafiora będzie idealna na grilla. Dodaj do niej wiosenne warzywa

Sos do grilla tzatziki 

Na koniec klasyka kuchni greckiej, czyli orzeźwiający sos tzatziki

Składniki: 

  • 400 ml jogurtu naturalnego, 
  • 2 ogórki gruntowe, 
  • pęczek koperku, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • sól i pieprz. 

Ogórki kroimy w drobną kostkę, a koperek siekamy. Składniki wrzucamy do miski i dodajemy do nich jogurt, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Wszystko razem mieszamy i podajemy na stół. Tego typu sos pasuje do wszelkiego rodzaju sałatek oraz warzyw z grilla. 

Zobacz także:  Sałatka grecka - klasyczna i nie tylko. Koniecznie wypróbuj te przepisy