Zamknij
Sok ze śliwek
fot. Shutterstock

Śliwki to bez wątpienia jeden z najbardziej ulubionych jesiennych przysmaków. Ich słodki, wyjątkowy smak sprawia, że trudno im się oprzeć. Lubisz przetwory ze śliwek? Sięgnij po przepis na zdrowy i pyszny sok śliwkowy.

W okresie jesiennym chętnie sięgamy po przetwory ze śliwek. W owocach tych znajdziemy wiele cennych dla zdrowia składników. Są one przede wszystkim źródłem błonnika, w związku z tym wielu dietetyków zaleca je osobom z problemami trawiennymi. Skutecznie zapobiegają zaparciom i usprawniają pracę jelit. Ponadto śliwki zwierają przeciwutleniacze, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami.

Sok ze śliwek - przepis

Tym razem zdradzimy wam przepis na tradycyjny sok ze śliwek, który jest szybki i prosty w wykonaniu. Dzięki zawartości wielu witamin idealnie sprawdzi się jako sposób na wzmocnienie odporności w sezonie jesienno-zimowym. Do przygotowania soku warto wykorzystać dojrzałe śliwki węgierki, które wyróżnia soczysty miąższ oraz słodko-kwaśny, przyjemny smak.

Śniadanie
  • kuchnia

    Kuchnia amerykańska

  • Czas przyg.

    30 min

  • Dla ilu osób

    dla 3 osób

Składniki

Składnik
2 kg dojrzałych śliwek
1 kg cukru
szklanka wody

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności należy dokładnie umyć owoce, pozbyć się z nich pestek i pokroić na mniejsze części.
  2. Owoce wrzucamy do garnka i zasypujemy cukrem. Dodajemy wodę, całość gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 min. do momentu wrzenia.
  3. Gotowy sok należy przecedzić z użyciem sitka, a następnie przelać do butelek i poddać pasteryzacji.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Sok śliwkowy – właściwości

Sok z węgierek ma wiele właściwości zdrowotnych. Posiada silne działanie antyoksydacyjne, opóźniając procesy starzenia się organizmu. Działa pozytywnie na skórę, włosy i paznokcie. Poprawia metabolizm i oczyszcza organizm z nadmiaru toksyn. Doskonale sprawdzi się w chłodne, jesienne dni jako dodatek do gorącej herbaty z cytryną. A w jakiej wersji lubicie go najbardziej?