Zamknij
Sok z rokitnika
fot. Shutterstock

Chcesz wzmocnić swoją odporność jesienią? Sięgnij po zdrowy sok z rokitnika.

W sezonie jesiennym warto w większym stopniu zadbać o swój układ odpornościowy. Mogą nam w tym pomóc różne naturalne metody. Coraz większą popularnością cieszy się ostatnio rokitnik, który określany jest mianem superfood. Ze względu na swe liczne właściwości zdrowotne jest chętnie wykorzystywany w branży kulinarnej i kosmetycznej.

Sok z rokitnika - przepis

Tym razem poznajcie recepturę na sok z rokitnika, który jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. O zaletach tego napoju można mówić godzinami, dlatego warto samemu wypróbować jego działanie. Przygotowanie takiego soku nie zajmuje zbyt wiele czasu. Przede wszystkim będziesz potrzebować dojrzałych owoców rokitnika, które wyróżnia cierpki, nieco kwaskowaty smak.

Diety
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    60 min

  • Dla ilu osób

    dla 1 osoby

Składniki

Składnik
2 kg owoców rokitnika
1 kg cukru

Sposób przygotowania

  1. Owoce dokładnie myjemy i pozostawiamy do wyschnięcia.
  2. Wsypujemy je do dużego garnka, zasypujemy cukrem i w takiej formie zostawiamy na całą noc.
  3. Następnego dnia całość gotujemy, aż do momentu wrzenia, po czym trzymamy na gazie na wolnym ogniu jeszcze przez ok. 20 minut.
  4. Sok należy oddzielić od owoców za pomocą sitka i przelać do czystych butelek.
  5. Na koniec poddajemy go pasteryzacji.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Sok z rokitnika – właściwości odżywcze

Sok z rokitnika może stanowić znakomity dodatek do gorącej herbaty. Znajdziemy w nim wiele cennych dla zdrowia składników. Przede wszystkim zawiera witaminę C, która skutecznie wzmacnia i chroni organizm przed infekcjami. Pomaga leczyć przeziębienie oraz ból gardła. Zanim sięgniemy po sok czy inne przetwory z rokitnika warto skonsultować z lekarzem. Jego spożywanie nie jest bowiem zalecane m.in. pacjentom z chorobami żołądka i dwunastnicy. Jakie przetwory z rokitnika lubicie najbardziej?