Oceń
Chcesz wzmocnić swoją odporność na jesień? Sięgnij po zdrowy sok z buraków i jabłek. Przyrządzisz go w kilka minut.
W okresie jesiennym warto zadbać o swoje zdrowie, sięgając po zdrowe i pożywne soki z sezonowych warzyw i owoców. Tym razem zdradzimy wam przepis na pyszny sok z buraków i jabłek, który jest cennym źródłem witamin i minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W dodatku zawarty w nim imbir działa rozgrzewająco, co ma szczególne znaczenie w chłodne dni.
Sok z buraków i jabłek – sprawdzony przepis
Wypity o poranku sok z buraków i jabłek doda ci energii na cały dzień. Może sprawdzić się na pierwsze jak i drugie śniadanie. Zobacz, jak szybko przyrządzić taki napój.
- kuchnia
Kuchnia polska
-
Czas przyg.
15 min
- Dla ilu osób
dla 1 osoby
Składniki
Składnik |
---|
3 średniej wielkości buraki |
2 jabłka |
łyżeczka soku z cytryny |
łyżeczka imbiru |
Sposób przygotowania
- Buraki i jabłka obieramy ze skórki, a następnie kroimy na mniejsze części.
- Pokrojone produkty wrzucamy do sokowirówki i wyciskamy z nich sok.
- Na koniec dodajemy do niego odrobinę soku z cytryny oraz łyżeczkę imbiru.
- Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Sok z buraków i jabłek – właściwości odżywcze
Taki owocowo-warzywny napój to prawdziwa bomba witaminowa. Buraki zawierają dużą ilość żelaza, co sprawia, że znakomicie wpływają na układ krwionośny. Ponadto są źródłem przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników.
Nie możemy zapominać również o licznych właściwościach zdrowotnych jabłek, które dzięki zawartości błonnika, znakomicie regulują pracę układu pokarmowego i likwidują zaparcia. A jakie są wasze ulubione soki owocowo-warzywne?
Zobacz także: Jakie przetwory zrobić z buraków? Podpowiadamy
Ocen artykuł