Zamknij
Sok z buraków i jabłek
fot. Shutterstock

Chcesz wzmocnić swoją odporność na jesień? Sięgnij po zdrowy sok z buraków i jabłek. Przyrządzisz go w kilka minut.

W okresie jesiennym warto zadbać o swoje zdrowie, sięgając po zdrowe i pożywne soki z sezonowych warzyw i owoców. Tym razem zdradzimy wam przepis na pyszny sok z buraków i jabłek, który jest cennym źródłem witamin i minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W dodatku zawarty w nim imbir działa rozgrzewająco, co ma szczególne znaczenie w chłodne dni.

Sok z buraków i jabłek – sprawdzony przepis

Wypity o poranku sok z buraków i jabłek doda ci energii na cały dzień. Może sprawdzić się na pierwsze jak i drugie śniadanie. Zobacz, jak szybko przyrządzić taki napój.

Śniadanie
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    15 min

  • Dla ilu osób

    dla 1 osoby

Składniki

Składnik
3 średniej wielkości buraki
2 jabłka
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka imbiru

Sposób przygotowania

  1. Buraki i jabłka obieramy ze skórki, a następnie kroimy na mniejsze części.
  2. Pokrojone produkty wrzucamy do sokowirówki i wyciskamy z nich sok.
  3. Na koniec dodajemy do niego odrobinę soku z cytryny oraz łyżeczkę imbiru.
  4. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Sok z buraków i jabłek – właściwości odżywcze

Taki owocowo-warzywny napój to prawdziwa bomba witaminowa. Buraki zawierają dużą ilość żelaza, co sprawia, że znakomicie wpływają na układ krwionośny. Ponadto są źródłem przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników.

Nie możemy zapominać również o licznych właściwościach zdrowotnych jabłek, które dzięki zawartości błonnika, znakomicie regulują pracę układu pokarmowego i likwidują zaparcia. A jakie są wasze ulubione soki owocowo-warzywne?

Zobacz także: Jakie przetwory zrobić z buraków? Podpowiadamy