Zamknij
Śniegowe kule
fot. Shutterstock

Szukasz pomysłu na pyszny, świąteczny deser? Te śniegowe kule idealnie sprawdzą się jako przekąska podczas rodzinnych spotkań.

W grudniowe wieczory nie ma nic lepszego niż relaks przy kubku rozgrzewającej, świątecznej herbaty oraz pysznych ciasteczek. Zamiast sięgać po sklepowe produkty, możesz przygotować idealny deser w swojej kuchni. Takie kulinarne eksperymenty mogą być idealną odskocznią od codziennych spraw i miłym sposobem na spędzenie zimowego popołudnia. Dziś podpowiemy ci, jak zrobić smaczne śniegowe kule z orzechową nutą.

Śniegowe kule – sprawdzona receptura

Śniegowe kule to pyszne ciastka, które są łatwe i szybkie w wykonaniu. Ich unikalny, orzechowy smak sprawia, że wręcz trudno im się oprzeć. Taki deser może być miłą kulinarną niespodzianką dla bliskich z okazji zbliżających się świąt. Sprawdź, jak go zrobić.

Deser
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    45 min

  • Dla ilu osób

    dla 30 osób

Składniki

Składnik
kostka masła
2 szklanki łuskanych orzechów włoskich
500 g mąki pszennej
2 szklanki cukru pudru (w tym jedna do obtoczenia ciastek)
ekstrakt waniliowy

Sposób przygotowania

  1. W dużej misce ucieramy masło z cukrem pudrem. Następnie dodajemy do tego mąkę, posiekane orzechy oraz odrobinę ekstraktu waniliowego i wszystko dokładnie mieszamy.
  2. Z ciasta formujemy niewielkie, równej wielkości kulki, które następnie układamy na formie do pieczenia.
  3. Ciastka pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok. 15 minut, aż nabiorą pięknego kolorytu.
  4. Na koniec obtaczamy je w cukrze pudrze.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Śniegowe kule – pyszny, świąteczny deser

Śniegowe kule idealnie sprawdzą się podczas filmowych seansów w domowym zaciszu. Idealnie komponują się ze smakiem gorącej czekolady. Możesz umieścić je również w pięknej, świątecznej puszce i podarować komuś bliskiemu na Gwiazdkę. Kto z was ma ochotę na takie zimowe ciasteczka?

loader