Zamknij
Słony karmel - przepis. Jak zrobić solony karmel w domu?
fot. Shutterstock

Słony karmel cieszy się coraz większą popularnością w naszym kraju. Okazuje się, że ten przysmak każdy z nas może błyskawicznie przyrządzić w swoim domu.

Deser
  • kuchnia

    Kuchnia amerykańska

  • Czas przyg.

    20 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
5 łyżek cukru
1/2 szklanki wody
5 łyżek śmietanki kremówki 30%
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki masła

Sposób przygotowania

  1. Cukier wsyp na rozgrzaną patelnię i podsmażaj, aż cały zrobi się brązowy i zacznie się rozpuszczać.
  2. Wlewaj do niego stopniowo wodę, cały czas mieszając. Poczekaj, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  3. Wlej do tego śmietankę, wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 5 minut. 
  4. Na końcu dodaj sól i masło. Mieszaj wszystko razem, aż te składniki połączą się z sosem. 
  5. Przelej do słoika i poczekaj, aż karmel przestygnie. 
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Słony karmel - do czego wykorzystać?

Słony karmel najczęściej spotykany jest jako smak lodów. Ma jednak o wiele więcej zastosowań. Często dolewa się go też np. do różnych kaw lub stosuje jako sos do deserów lodowych.

Okazuje się, że słony karmel jest też świetnym dodatkiem do innych przysmaków. Rewelacyjnie komponuje się z popcornem, czekoladą lub tradycyjnym sernikiem. Można podawać go także z naleśnikami czy goframi

Słony karmel - jak przechowywać? 

Wszelkiego rodzaju sosy karmelowe można przechowywać pod warunkiem, że włożymy je do lodówki. Zanim jednak znajdą się w chłodziarce, należy je odpowiednio zabezpieczyć. W tym celu trzeba przelać sos do zamykanego słoiczka. W ten sposób możemy go przechować nawet przez 2 tygodnie. 

Może się zdarzyć, że nasz sos nieco zgęstnieje i stwardnieje. Wówczas przed podaniem należy go podgrzać na małym ogniu, aż się rozpuści. 

Zobacz także: Ten jednoporcjowy deser karmelowy z TikToka jest hitem. Zrobicie go w kilkanaście minut

loader