Zamknij
Tiramisu śliwkowe
fot. Shutterstock

Jesteś miłośnikiem deserów w różnych odsłonach? Sprawdź, jak zrobić tiramisu z dodatkiem śliwek. Jego smak jest wyborny.

Jesienią dużą popularnością cieszą się przepisy na potrawy z dodatkiem sezonowych owoców. Na polskich stołach królują wtedy dania ze śliwkami, które idealnie nadają się nie tylko do robienia przetworów, ale również przyrządzania smacznych ciast i deserów. Możesz z nich wyczarować domowe powidła, wegańskie ciasto, a nawet  lekką surówkę. Tym razem podpowiemy ci jednak, jak zrobić pyszne śliwkowe tiramisu, które wręcz rozpływa się w ustach.

Śliwkowe tiramisu – łatwa receptura

Taki deser z pewnością będzie smakować wszystkim twoim domownikom. Przyrządzisz go bez problemu, nawet bez większego doświadczenia kulinarnego. Do tego przepisu najlepiej wybrać śliwki węgierki, które zaskakują swoim soczystym, słodkim smakiem.

Deser
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    30 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
0,5 kg serka mascarpone
0,5 kg śliwek węgierek
250 ml słodkiej śmietanki do ciast i deserów
200 g biszkoptów
3 łyżki migdałów
200 g brązowego cukru
1 łyżeczka likieru jajecznego
filiżanka kawy espresso
łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Śliwki myjemy, pozbywamy się z nich pestek i kroimy na drobne kawałki.
  2. Owoce umieszczamy w garnku, dodajemy do nich odrobinę wody, łyżeczkę soku z cytryny i 100 g cukru, a następnie gotujemy je, aż staną się miękkie.
  3. Śmietankę ubijamy za pomocą miksera, po czym łączymy ją z serkiem mascarpone. Dodajemy do tego pozostały cukier i wszystko dokładnie mieszamy.
  4. Biszkopty moczymy w kawie z dodatkiem likieru, a następnie układamy je w dużej salaterce.
  5. Na ciastka wykładamy kolejno krem oraz masę śliwkową i dodajemy następną warstwę w taki sam sposób.
  6. Deser smarujemy kremem i posypujemy płatkami migdałów.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Tiramisu ze śliwkami – jak podawać?

Tiramisu sprawdzi się zarówno jako deser do rodzinnego obiadu, jak i miła kulinarna niespodzianka dla znajomych. Z kolei w jesienne dni, w towarzystwie aromatycznej kawy lub herbaty pomoże ci oderwać się na chwilę od codziennych spraw. Jeżeli wolisz słodsze smaki, możesz serwować go z dodatkiem bitej śmietany lub lodów. Skusicie się na taki deser?