Oceń
Spośród dziesiątek lub nawet setek wspaniałych przepisów na dania ze śledzi często trudno jest wybrać ten jedyny. Znasz to uczucie? Otóż mamy dla Ciebie świetne rozwiązanie: śledzie z mleczem na Wigilię – doskonały i niezwykle prosty sposób na oryginalną świąteczną potrawę.
Tradycyjnie na wigilijnym stole królują ryby. Wśród nich ważne miejsce zajmuje śledź, którego możesz przyrządzić na wiele różnych sposobów. Zazwyczaj pojawia się w sałatkach w towarzystwie buraczków czy ziemniaków. Często podawany jest samodzielnie jako przekąska, jak na przykład śledzie solone z mleczem, które poza świątecznym stołem możesz również serwować jako codzienne danie obiadowe. Zastanawiasz się, jak zrobić śledzie z mleczem? Sprawdź nasze przepisy.
Jak przygotować śledzie solone z mleczem – przepis
Przepis na śledzie solone z mleczem nie wymaga wielu składników ani pracy. Jedyne, o czym musisz pamiętać, to żeby rozpocząć przygotowanie dania co najmniej dwa dni przed Wigilią. Śledzie wymagają długiego moczenia: najpierw w wodzie – w celu pozbycia się nadmiaru soli, a później w zalewie, żeby uzyskać pełnię smaku i aromatu.
Składniki:
- 3 całe śledzie solone z mleczem w środku
- 3 cebule
- 75 ml octu
- 2 litry wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
Przygotowanie:
- Rozetnij śledzie, wyjmij mlecz i oczyść ryby z pozostałych wnętrzności. Umieść śledzie wraz z mleczem w misce, zalej wodą i pozostaw na noc.
- Przygotuj zalewę: Do garnka wlej wodę. Cebulę pokrój w piórka i dodaj do garnka razem z octem, solą, listkami laurowymi i kulkami ziela angielskiego. Zagotuj wodę z cebulą i przyprawami. Gotuj wszystko przez ok. 10 minut.
- Ze śledzi ściągnij skórę i oddziel mięso od kręgosłupa. Pokrój filety na mniejsze kawałki i wyciągnij większe ości.
- Po wystudzeniu zalewy dodaj do niej przetarty przez drobne sitko mlecz i dobrze wymieszaj. Tak przygotowaną mieszanką zalej śledzie i pozostaw na minimum 12 godzin w zimnym miejscu.
Śledź z mleczem w śmietanie – przepis
Śledź z mleczem w śmietanie to kolejna wersja tradycyjnych śledzi z mleczem. Korzystając z tego przepisu, przygotujesz aromatyczne danie wigilijne z przepysznym delikatnym kremowym sosem. Podobnie jak w przypadku śledzi solonych z mleczem rozpocznij przygotowywanie potrawy na 1–2 dni przed Wigilią.
Składniki:
- 3 całe śledzie solone z mleczem w środku
- 3 cebule
- 75 ml octu
- 2 litry wody
- 400 ml śmietany 18%
- 1 łyżeczka soli
- 2 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
Przygotowanie:
- Rozetnij śledzie, wyjmij mlecz i oczyść ryby z pozostałych wnętrzności. Umieść śledzie wraz z mleczem w misce, zalej wodą i pozostaw na noc.
- Przygotuj zalewę: Do garnka wlej wodę. Cebulę pokrój w piórka i dodaj do garnka razem z octem, solą, listkami laurowymi i kulkami ziela angielskiego. Zagotuj wodę z cebulą i przyprawami. Gotuj wszystko przez ok. 10 minut. Odstaw do wystudzenia.
- Ze śledzi ściągnij skórę i oddziel mięso od kręgosłupa. Pokrój filety na mniejsze kawałki i wyciągnij większe ości.
- Tak przygotowaną mieszanką zalej śledzie i pozostaw na minimum 12 godzin w zimnym miejscu.
- Z mlecza ściągnij błonkę i zmiksuj go ze śmietaną na gładką masę.
- Z zalewy wyjmij śledzie i cebulę, przełóż na półmisek i wymieszaj z sosem śmietanowym.
Śledzie z mleczem na Wigilię – podsumowanie
Jeśli należysz osób, które nie wyobrażają sobie stołu świątecznego bez śledzi, a jednocześnie nie chcesz spędzać zbyt dużo czasu w kuchni, wybierz śledzie z mleczem na Wigilię. To danie nie wymaga dużo pracy ani wymyślnych składników. Jednak ze względu na długi czas moczenia ryby w wodzie, a później w zalewie, pamiętaj, żeby zacząć przygotowania odpowiednio wcześniej. Jeśli już wiesz, jak zrobić śledzie z mleczem, możesz podawać je nie tylko jako danie świąteczne, ale też na co dzień, na przykład z dodatkiem ziemniaków tłuczonych z masłem.
Jeśli jesteś wielkim amatorem śledzi i potrzebujesz więcej się dowiedzieć na ten temat, zobacz nasze przepisy na śledzia w oleju.
Zobacz także: Śledzie w musztardzie na różne sposoby.
Oceń artykuł
