Zamknij

Śledzie z mleczem na Wigilię. Przepis na oryginalne danie!

Adrianna Kostecka
04.12.2020
Aktualizacja: 04.12.2020 14:57
Śledzie z mleczem na Wigilię
fot. Shutterstock

Spośród dziesiątek lub nawet setek wspaniałych przepisów na dania ze śledzi często trudno jest wybrać ten jedyny. Znasz to uczucie? Otóż mamy dla Ciebie świetne rozwiązanie: śledzie z mleczem na Wigilię – doskonały i niezwykle prosty sposób na oryginalną świąteczną potrawę.

Tradycyjnie na wigilijnym stole królują ryby. Wśród nich ważne miejsce zajmuje śledź, którego możesz przyrządzić na wiele różnych sposobów. Zazwyczaj pojawia się w sałatkach w towarzystwie buraczków czy ziemniaków. Często podawany jest samodzielnie jako przekąska, jak na przykład śledzie solone z mleczem, które poza świątecznym stołem możesz również serwować jako codzienne danie obiadowe. Zastanawiasz się, jak zrobić śledzie z mleczem? Sprawdź nasze przepisy.

Jak przygotować śledzie solone z mleczem – przepis

Przepis na śledzie solone z mleczem nie wymaga wielu składników ani pracy. Jedyne, o czym musisz pamiętać, to żeby rozpocząć przygotowanie dania co najmniej dwa dni przed Wigilią. Śledzie wymagają długiego moczenia: najpierw w wodzie – w celu pozbycia się nadmiaru soli, a później w zalewie, żeby uzyskać pełnię smaku i aromatu.

Składniki:

  • 3 całe śledzie solone z mleczem w środku
  • 3 cebule
  • 75 ml octu
  • 2 litry wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego

Przygotowanie:

  1. Rozetnij śledzie, wyjmij mlecz i oczyść ryby z pozostałych wnętrzności. Umieść śledzie wraz z mleczem w misce, zalej wodą i pozostaw na noc.
  2. Przygotuj zalewę: Do garnka wlej wodę. Cebulę pokrój w piórka i dodaj do garnka razem z octem, solą, listkami laurowymi i kulkami ziela angielskiego. Zagotuj wodę z cebulą i przyprawami. Gotuj wszystko przez ok. 10 minut.
  3. Ze śledzi ściągnij skórę i oddziel mięso od kręgosłupa. Pokrój filety na mniejsze kawałki i wyciągnij większe ości.
  4. Po wystudzeniu zalewy dodaj do niej przetarty przez drobne sitko mlecz i dobrze wymieszaj. Tak przygotowaną mieszanką zalej śledzie i pozostaw na minimum 12 godzin w zimnym miejscu.

Śledź z mleczem w śmietanie – przepis

Śledź z mleczem w śmietanie to kolejna wersja tradycyjnych śledzi z mleczem. Korzystając z tego przepisu, przygotujesz aromatyczne danie wigilijne z przepysznym delikatnym kremowym sosem. Podobnie jak w przypadku śledzi solonych z mleczem rozpocznij przygotowywanie potrawy na 1–2 dni przed Wigilią.

Składniki:

  • 3 całe śledzie solone z mleczem w środku
  • 3 cebule
  • 75 ml octu
  • 2 litry wody
  • 400 ml śmietany 18%
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego

Przygotowanie:

  1. Rozetnij śledzie, wyjmij mlecz i oczyść ryby z pozostałych wnętrzności. Umieść śledzie wraz z mleczem w misce, zalej wodą i pozostaw na noc.
  2. Przygotuj zalewę: Do garnka wlej wodę. Cebulę pokrój w piórka i dodaj do garnka razem z octem, solą, listkami laurowymi i kulkami ziela angielskiego. Zagotuj wodę z cebulą i przyprawami. Gotuj wszystko przez ok. 10 minut. Odstaw do wystudzenia.
  3. Ze śledzi ściągnij skórę i oddziel mięso od kręgosłupa. Pokrój filety na mniejsze kawałki i wyciągnij większe ości.
  4. Tak przygotowaną mieszanką zalej śledzie i pozostaw na minimum 12 godzin w zimnym miejscu.
  5. Z mlecza ściągnij błonkę i zmiksuj go ze śmietaną na gładką masę.
  6. Z zalewy wyjmij śledzie i cebulę, przełóż na półmisek i wymieszaj z sosem śmietanowym.

Śledzie z mleczem na Wigilię – podsumowanie

Jeśli należysz osób, które nie wyobrażają sobie stołu świątecznego bez śledzi, a jednocześnie nie chcesz spędzać zbyt dużo czasu w kuchni, wybierz śledzie z mleczem na Wigilię. To danie nie wymaga dużo pracy ani wymyślnych składników. Jednak ze względu na długi czas moczenia ryby w wodzie, a później w zalewie, pamiętaj, żeby zacząć przygotowania odpowiednio wcześniej. Jeśli już wiesz, jak zrobić śledzie z mleczem, możesz podawać je nie tylko jako danie świąteczne, ale też na co dzień, na przykład z dodatkiem ziemniaków tłuczonych z masłem.

Jeśli jesteś wielkim amatorem śledzi i potrzebujesz więcej się dowiedzieć na ten temat, zobacz nasze przepisy na śledzia w oleju.

Zobacz także: Śledzie w musztardzie na różne sposoby.