Zamknij
Sernik z cukinią
fot. Shutterstock

Masz ochotę na smaczny deser? Ten sernik z cukinią to prawdziwa poezja smaku. Zrobisz go błyskawicznie.

Cukinia znakomicie nadaje się do przyrządzania różnych potraw. Możesz z niej zrobić pastę kanapkową, leczo lub smaczne pulpety na obiad. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że można ją wykorzystać również jako dodatek do ciast i deserów. Tym razem zdradzimy ci nasz sprawdzony przepis na sernik z cukinii. Jest niezwykle delikatny, puszysty i niemal rozpływa się w ustach.

Sernik z cukinią – łatwy przepis

Ta kulinarna kombinacja może wydawać ci się początkowo nieco dziwna, ale jesteśmy pewni, że jeżeli raz sięgniesz po ten przysmak, to już na stałe zagości on na półce z twoimi ulubionymi przepisami. Taki sernik doskonale sprawdzi się jako poczęstunek dla gości lub smaczny deser po rodzinnym obiedzie. W dodatku przyrządzisz go bardzo szybko.

Deser
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    60 min

  • Dla ilu osób

    dla 8 osób

Składniki

Składnik
2 średniej wielkości cukinie
150 g mąki ziemniaczanej
7 jajek
250 g cukru pudru
1 kg zmielonego twarogu
pół łyżeczki soku z cytryny
łyżeczka cukru waniliowego

Sposób przygotowania

  1. Cukinię obieramy, pozbywamy się z niej gniazda nasiennego i kroimy na mniejsze części.
  2. Kawałki cukinii dusimy na patelni, a następnie po wystygnięciu blendujemy.
  3. Gotowe puree łączymy z mąką, twarogiem oraz jajkami i całość dokładnie miksujemy.
  4. Na koniec dodajemy cukier biały i waniliowy, dolewamy odrobinę soku z cytryny i wszystko mieszamy.
  5. Ciasto wykładamy na blachę, a następnie pieczemy w temperaturze 180 st. Celsjusza przez ok. 50 minut.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Sernik z cukinią – jak serwować?

Sernik z cukinią warto przed podaniem udekorować migdałami lub pestkami słonecznika. Znakomicie smakuje również w połączeniu z owocami lub sosem czekoladowym. To znakomity dodatek do kawy lub herbaty, który poprawi ci nastrój w jesienne dni. Gotowi na taki smaczny deser?