Zamknij
Prosty przepis na sernik z jagodami na zimno
fot. Shutterstock

Uwielbiamy ciasta z jagodami. Ten przepis na sernik jagodowy na zimno idealnie sprawdzi się w letnie, upalne dni.

Deser
  • kuchnia

    Inna

  • Czas przygotowania Czas przyg.

    300 min

  • Dla ilu osób

    dla 8 osób

Składniki

Składnik
240 g biszkoptów
150 g masła
1 kg twarogu sernikowego w wiaderku
500 g jagód
150 g cukru pudru
6 łyżeczek żelatyny
2 galaretki jagodowe

Sposób przygotowania

  1. Biszkopty kruszymy i mieszamy z rozpuszczonym masłem. Następnie wykładamy je na spodzie blaszki przykrytej papierem do pieczenia.
  2. Żelatynę zalewamy odrobiną wody i odstawiamy do napęcznienia. 
  3. 400 g jagód miksujemy z twarogiem i cukrem pudrem.
  4. Żelatynę rozpuszczamy na małym ogniu i przelewamy do masy, a następnie mieszamy.
  5. Ser wylewamy na biszkopty i odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. 
  6. Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy do zastygnięcia.
  7. Gdy już będzie miała stałą formę, rozdrabniamy ją nożem, mieszamy z pozostałymi jagodami i wykładamy na zgęstniały sernik, a następnie ponownie wstawiamy do lodówki.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Jak przechowywać sernik na zimno?

Sernik na zimno jest ciastem idealnym na upalne dni. Warto zadbać zatem o to, żeby przed podaniem był odpowiednio schłodzony. W lecie zresztą najlepiej przechowywać go w lodówce, dzięki temu deser po prostu się nie stopi. 

Zanim jednak wstawicie sernik do lodówki, pamiętajcie, żeby odpowiednio go zabezpieczyć. Najlepiej włożyć go do hermetycznie zamykanego pojemnika. Dzięki temu nie przejdzie zapachami i smakami innych produktów, które znajdują się w chłodziarce. 

Jagody - właściwości

Sernik na zimno z galaretką można zrobić z niemal każdych owoców. W sezonie warto jednak sięgnąć po jagody. To właśnie one mają szereg niezwykłych właściwości zdrowotnych. Oto najważniejsze z nich:

  • mają działanie przeciwzapalne, 
  • niszczą wolne rodniki i przeciwdziałają tworzeniu się nowotworów, 
  • korzystnie wpływają na trawienie i spowalniają pracę jelit,
  • redukują poziom złego cholesterolu, 
  • regulują poziom cukru i krwi,
  • działają przeciwbólowo,
  • niwelują kaszel,
  • pomagają złagodzić infekcje układu oddechowego, 
  • uelastyczniają naczynia krwionośne i wspomagają przepływ krwi,
  • zapobiegają chorobom wzroku i wspomagają widzenie.

Zobacz także: Jagodzianki domowej roboty są najlepsze. Oto babciny przepis na drożdżówki z jagodami

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?  

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
fot. shutterstock

Z jakiego kraju pochodzi sushi?