Zamknij

Sernik bez spodu - prosty przepis na pyszne wielkanocne ciasto

02.03.2021
Aktualizacja: 02.03.2021 22:14
Jak zrobić sernik bez spodu?
fot. Shutterstock

Sernik niewątpliwie należy do najpopularniejszych ciast, które możemy spotkać na polskim wielkanocnym stole. Jest niezwykle prosty do przygotowania, a przy tym delikatny, mokry i pyszny. Jak piec sernik bez spodu?

Tradycyjny sernik bez spodu to idealny pomysł dla wszystkich, którzy nie mają czasu lub umiejętności, aby upiec wersję z kruchym ciastem. Przygotowuje się go bardzo szybko, wystarczy wymieszać wszystkie składniki w misce. Jak upiec puszysty sernik bez spodu, który zawsze się udaje i ile go piec? 

Zobacz także: Co zrobić, żeby sernik nie opadł? Jest na to sprawdzony sposób

Sernik bez spodu - ciasto, które zawsze się udaje 

Sernik wiedeński bez spodu możemy przyrządzić ze zmielonego twarogu z wiaderka, klasycznego twarogu lub quarku oraz z dużej ilości jaj. Co więcej, jego zaletą jest fakt, że ten smaczny wypiek nigdy nie opada po upieczeniu, a jeśli w trakcie pieczenia ser popęka, możemy go pokryć polewą z czekolady. W zależności od naszych preferencji możemy również wzbogacić jego smak, dodając rodzynki oraz skórkę pomarańczową. 

Sernik bez spodu - składniki 

Masa serowa: 

  • 1 kg półtłustego twarogu z wiaderka, 
  • 250 g cukru, 
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego, 
  • 100 g masła (lub margaryny), 
  • 7 jajek, 
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej, 
  • 2 łyżki mąki pszennej. 

Opcjonalnie: 

  • skórka starta z pomarańczy, 
  • 2 garści rodzynek, 
  • parę kropli aromatu. 

Dodatkowo: 

  • cukier puder do posypania lub polewa czekoladowa. 

Zobacz także: Sernik z brzoskwiniami - przepisy wielkanocne

Przepis na sernik bez spodu - krok po kroku 

Uwaga: Aby sernik bez spodu się udał, wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dodatkowo staraj się wybierać lżejszy ser z wiaderka, aby uzyskać jego pożądaną puszystość po upieczeniu. 

  1. Wyłóż dużą okrągłą blachę (średnica 26 cm) papierem do pieczenia. Oddziel żółtka jaj od białek, a do miski wsyp skrobię i mąkę. Następnie w misce zmiksuj miękkie masło razem z cukrem waniliowym do uzyskania jednolitej konsystencji. Zwiększ obroty miksera i dodaj kolejno po jednym żółtku. 
  2. Ser z wiaderka dodawaj stopniowo, po uprzednim zmniejszeniu obrotów miksera. Dodaj także mąkę oraz inne dodatki, takie jak rodzynki, skórkę z pomarańczy czy aromaty do ciast. Białka ubij w osobnej misce na sztywno i delikatnie zmieszaj z masą serową
  3. Masę z sera wyłóż na tortownicę. Ile piec sernik bez spodu? Ustaw piekarnik na 170 st. Celsjusza i piecz przez godzinę. Po upływie tego czasu wyłącz piekarnik, ale pozostaw w nim sernik, żeby ostygł w jego wnętrzu. Tak schłodzony sernik wiedeński bez spodu wstaw do lodówki na kilka godzin. 

Sernik bez spodu, który zawsze się udaje, podawaj oprószony cukrem pudrem lub polany z wierzchu polewą czekoladową. 

Zobacz także: 3 przepisy na sernik wielkanocny. Poznaj smaczne pomysły na świąteczne ciasta!